Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική Δ.Σ - ΝΕΩΝ ΑΡΘΡΑ Οι νέοι προβληματίζονται για το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό.

Οι νέοι προβληματίζονται για το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό.

E-mail Εκτύπωση

Η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΤΟΣΥΝ Αγίου Δημητρίου έπειτα από την  τελευταία συνεδρίασή της, αποφάσισε να αναδείξει μέσω του τύπου ορισμένα ζητήματα σχετιζόμενα με το περιβάλλον και κυρίως με τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος στον Άγιο Δημήτριο.

Το αστικό περιβάλλον, ο κτιριακός σχηματισμός ή η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας ή χρήσεως των κοινών δημοσίων αγαθών, η χωροταξία, αποτελούν θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη κι εντάσσονται στη ευρεία έννοια αυτού που αποκαλούμε περιβάλλον. Ένα τέτοιο ζήτημα που θεωρήσαμε ως κρίσιμο είναι η δυνατότητα επιτρεπτής στάθμευσης των αυτοκινήτων μας. Και το θεωρούμε ως κρίσιμο ζήτημα, διότι πολύ απλά αυτό το δικαίωμα εκάστου πολίτη να χρησιμοποιεί ελεύθερα το δημόσιο δρόμο κι άρα τον περιβάλλοντα κοινόχρηστο φυσικό και αστικό χώρο παραβιάζεται αδιαλείπτως κι ασυστόλως από τους συμπολίτες μας. Συνιστά επομένως μία ευκαιρία μέσω αυτής της δημοσίευσης να γίνει μία υπόμνηση του προβλήματος αυτού που προξενεί σε όλους μας την αγανάκτηση και τη δυστροπία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων ούτως ώστε με τη συνεργασία όλων των δημοτών να εντοπιστούν αυτά τα σημεία στα οποία παρακωλύεται το ελεύθερο παρκάρισμα των αυτοκινήτων και να επιβληθούν οι ανάλογες προειδοποιήσεις, συστάσεις ή κυρώσεις στους παραβάτες.
Η εφημερίδα μέσα από τις σελίδες της και με πραγματικές εικόνες έχει θίξει το πρόβλημα, προβάλλοντας περιοχές, δρόμους και στενά του Αγίου Δημητρίου στα οποία οι ιδιώτες τοποθετούν κώνους, παλέτες, βαρέλια κι ο,τιδήποτε άλλο εφεύρει η ανθρώπινη φαντασία για να αποτρέψουν τους συνδημότες τους, τους ίδιους τους γείτονες τους, να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στο δημόσιο δρόμο. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του προβλήματος, πρέπει να γίνει αντιληπτή η διάσταση της παραβίασης του δικαιώματός μας να εκμεταλλευόμαστε ελευθέρως τα κοινόχρηστα πράγματα. Οι δρόμοι όπως κι άλλα τμήματα του περιβάλλοντος (πλατείες, πεζοδρόμια, ρέματα) είναι σύμφωνα με το άρθρο 967 του Αστικού Κώδικα κοινόχρηστα πράγματα. Τα κοινόχρηστα πράγματα ανήκουν στο δήμο ή αλλιώς στο δημόσιο. Όποιος προσβάλλει συνεπώς τα δημόσια αγαθά, διασαλεύοντας την κοινή κι αέναη χρήση τους από τους συγκοινωνούς του, βάσει της ελληνικής νομολογίας των δικαστηρίων υποχρεούται σε αποζημίωση αυτού, του οποίου το δικαίωμα στην κοινή χρήση προσβάλλεται.. Αυτή δε η παραβίαση εξομοιώνεται με προσβολή της προσωπικότητας αυτού που εμποδίζεται κάθε φορά. Έτσι, όποιος ιδιοποιείται παράνομα τα κοινόχρηστα πράγματα δίχως να έχει σχετική άδεια ή παραχώρηση από κάποια δημόσια αρχή, υποχρεούται σε αποζημίωση εκείνου του οποίου το δικαίωμα παραβιάζεται κάθε φορά. Γι’ αυτό, μαγαζιά που έχουν χωρίς άδεια τραπέζια σε πλατεία προσβάλλον την προσωπικότητα των συμπολιτών τους, κατά τα ελληνικά δικαστήρια, κι ευθύνονται εις αποζημίωσην. Το αυτό ισχύει και για εκείνους που τοποθετώντας εμπόδια μπροστά από το σπίτι τους δεν αφήνουν κανέναν άλλον να παρκάρει, λες κι ο δρόμος έγινε δικός τους ξαφνικά…Αρκεί να εξασφαλίσουν χώρο για να «παρκάρουν» εκείνοι «πρώτοι» μπροστά από το «σπίτι τους» το «δικό τους αμάξι»…Ο δρόμος ανήκει στο δημόσιο, άρα ανήκει σε όλους, άρα ο καθένας δικαιούται να παρκάρει σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου, άρα τέτοιοι αυθαίρετοι περιορισμοί στον τρόπο που θα παρκάρουμε είναι επιπλέον και καταχρηστικοί, διαταράσσουν την ιδιοκτησία των άλλων (λέγοντας ιδιοκτησία, εννοώ το αυτοκίνητο και τη χρήση του) κι αντιμετωπίζονται και νομικά με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω. Εξαιρούνται βέβαια όσοι έχουν ιδιωτικό παρκινγκ με τον κατάλληλο χώρο και την κατάλληλη ένδειξη, όσοι έχουν ειδική άδεια γι’ αυτό το σκοπό, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Επειδή όμως αυτό το πρόβλημα παρατηρείται σε όλες τις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου και πρέπει επιτέλους ορισμένοι να πάψουν να βάζουν παλέτες ή άλλα εμπόδια αποκλείοντας το δρόμο και τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης των αυτοκινήτων, οι τοπικοί φορείς σε πρώτη φάση δέον είναι να αυστηροποιήσουν τα λαμβανόμενα μέτρα, προειδοποιώντας πρώτα τους παραβάτες ή συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβάλλοντας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει το δημόσιο δίκαιο. Και φυσικά οι σχετικές υπηρεσίες είναι η Δημοτική Αστυνομία, η Ελληνική Αστυνομία ή η Τροχαία. Ο νόμος 3731/2008 ορίζει ποιες υπηρεσίες έχουν συντρέχουσα αρμοδιότητα για τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης ή της διατάραξης της νόμιμης στάθμευσης, που απορρέει από την κοινή χρήση του δρόμου. Η Δημοτική Αστυνομία περιλαμβάνεται σ’ αυτές τις υπηρεσίες, ως εκφραστής των δημοτικών συμφερόντων κι εύλογα αποτελεί το νόμιμο διοικητικό φορέα για τον έλεγχο των παράνομων σταθμεύσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Αρκεί, ο πολίτης να απευθυνθεί στη Δημοτική Αστυνομία και να καταγγείλει το πρόβλημά του. Αν η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι αρμόδια σε κάποια περίπτωση, είναι υποχρεωμένη να τον παραπέμψει στην αρμόδια υπηρεσία.
Καταλήγοντας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΤΟΣΥΝ αναδεικνύει αυτό το καθημερινό πρόβλημα και προτείνει τα εξής: Πρώτον, την εντατικοποίηση του ελέγχου των παράνομων σταθμεύσεων αυτεπάγγελτα από τη Δημοτική Αστυνομία σε όλα τα σημεία του Αγίου Δημητρίου, δεύτερον την αυτεπάγγελτη λήψη υπόψη του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη θετικότερη αντιμετώπισή του και τρίτον προτάσσουμε ως απαραίτητη τη δράση των ίδιων των απλών πολιτών μέσω της ειδοποίησης των αρμοδίων υπηρεσιών για τις σχετικές παραβάσεις, μέσω της διαμαρτυρίας τους ή μέσω της συλλογής υπογραφών για να τεθεί το ζήτημα στη διάταξη προς συζήτηση του πιο καίριου  για τα τοπικά δρώμενα οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου. Διότι δικαιούμαστε να παρκάρουμε κατ’ αρχήν δίχως περιορισμούς, διότι οφείλουμε να σεβόμαστε την κοινοχρησία του περιβάλλοντος, διότι όπως τα πάντα έτσι κι αυτό το πρόβλημα απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας του πολίτη…!!!
     

Τριανταλής Δημήτριος
φοιτητής Νομικής Σχολής Αθηνών
Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου
Αγίου Δημητρίου

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 142 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν