Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική Δ.Σ - ΝΕΩΝ ΑΡΘΡΑ Οδηγοί εν Ελλάδι...

Οδηγοί εν Ελλάδι...

E-mail Εκτύπωση

Άκρατη και άκριτη χυδαιολογία και γενικά απρεπής φρασεολογία χαρακτηρίζει τον Έλληνα όταν παίρνει στα χέρια του το τιμόνι.

Έκδηλος εκνευρισμός, υπερβολικό άγχος, ακραία αγένεια, αδικαιολόγητη προπέτεια και ανυπομονησία-για να μη μιλήσουμε για την ασύγγνωστη παραβατικότητα και το άσκοπο ή και παράλογο κορνάρισμα-συνοδεύουν και την πιο σύντομη διαδρομή και είναι ακόμη πιο έντονα αντιληπτά μέσα στα χωρικά πλαίσια της πόλης. Οι Έλληνες όταν οδηγούν γίνονται ιδιαίτερα εφευρετικοί και ετοιμόλογοι, καθώς είναι σε θέση να παράγουν, να ανασυνθέτουν και να διανθίζουν ένα << πρωτότυπο, ευφάνταστο και ανεξάντλητο σε ποικιλία και εύρος υβρεολόγιο>> που απευθύνουν με την πρώτη ευκαιρία σε όποιον τύχει να ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο και τολμά(! ) να παρακωλύει την ταχεία και άνετη διέλευση του οχήματός τους. Το ανησυχητικό εν προκειμένω είναι ότι αυτή η οδική παράνοια έχει φτάσει να αποτελεί στη χώρα μας ένα σχεδόν ανεξαίρετο κανόνα, καθώς και ο πιο νηφάλιος άνθρωπος όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο χάνει την ψυχραιμία του και παρεκτρέπεται. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας όταν θέτει υπό τον έλεγχό του το όχημά του, χάνει αυτομάτως τον έλεγχο του εαυτού του.
Δεδομένης της συχνότητας αλλά και της οχληρότητας της ανωτέρω εριστικής συμπεριφοράς που αποτελεί για τους περισσότερους μέρος της καθημερινότητάς τους, είτε αυτή παρουσιάζεται από την πλευρά του θύτη είτε από την πλευρά του θύματος, αξίζει να διερευνήσουμε τους λόγους εκδήλωσής της.
Εν πρώτοις, οι συγκοινωνιακές συνθήκες και η επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση της πλειονότητας των ελληνικών δρόμων είναι ένας πράγματι σοβαρός λόγος πρόκλησης εκνευρισμού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το ανεπίλυτο κυκλοφοριακό πρόβλημα-ιδίως στις μεγάλες πόλεις-τα διαδοχικά και ατελείωτα μποτιλιαρίσματα, οι στενοί δρόμοι, οι γεμάτοι λακκούβες, απότομες στροφές και απειράριθμα εμπόδια, η άναρχη δόμηση ουκ ολίγων πόλεων και πυκνοκατοικημένων περιοχών, η κακή ή και ανύπαρκτη σηματοδότηση επιφέρουν απώλεια πολύτιμου χρόνου-από τον απειροελάχιστο που διαθέτει ο σύγχρονος άνθρωπος και τον οποίο δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να κατασπαταλήσει εν μέσω της κυκλοφοριακής παράνοιας. Επιπλέον, προκαλούν ψυχοσωματική κόπωση και αποπροσανατολισμό, τα οποία με τη σειρά τους επιδρούν δυσμενώς στον τρόπο αντίδρασης των οδηγών στα οδικά τεκταινόμενα.
Περαιτέρω, η κυκλοφοριακή συμπεριφορά του Έλληνα είναι συνέπεια εκτός των άλλων και των σύγχρονων προβλημάτων που τον κατατρύχουν και τον απομυζούν σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Η απαιτητική εργασιακή καθημερινότητα και εν γένει κοινωνική ζωή με τις εντάσεις και τους συμβιβασμούς, τις υποχωρήσεις, το άγχος και τις υπέρ το δύνασθαι απαιτήσεις των άλλων έχουν ως συνέπεια τη γενικότερη δυσαρέσκεια, απαισιοδοξία και αρνητική φόρτιση των ατόμων. Η τελευταία διοχετεύεται με τις ανωτέρω περιγραφείσες εκφάνσεις και στη συμπεριφορά τους κατά την οδήγηση με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατρέπονται σε πεδίο εκτόνωσης των κοινωνικών ή διαπροσωπικών εντάσεων.
Εν τέλει, συνάγεται ότι ναι, οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα αγενείς οδηγοί, αλλά και ότι όχι, αυτή η αντικειμενικά απρεπής συμπεριφορά δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητη και ανεξήγητη. Είναι ίσως συσσωρευμένη αγανάκτηση για μια σωρεία προβλημάτων, η οποία όμως κατά παράλογο τρόπο δεν στρέφεται προς τον πραγματικό υπαίτιο αυτών. Είναι σαν μια μορφή «χουλιγκανισμού» που όμως δεν εκδηλώνεται στα γήπεδα αλλά στους δρόμους. Οι οδηγοί, όπως οι χούλιγκαν οδηγούνται σε μία αντικοινωνική συμπεριφορά επιφανειακά επειδή, καθώς προφασίζονται «τους φταίνε» οι άλλοι οδηγοί –φίλαθλοι της αντίπαλης ομάδας- στην πραγματικότητα όμως επειδή αισθάνονται κοινωνικά καταπιεσμένοι.                    
Όμως, επειδή ο δρόμος δεν είναι γήπεδο, οι λανθασμένοι χειρισμοί στην οδήγηση ως συνέπεια των εντάσεων μπορούν να αποβούν μοιραίοι. Έτσι , την επόμενη φορά που θα οδηγούμε βεβαρημένοι ψυχοσυναισθηματικά ας προσπαθήσουμε να είμαστε λιγότερο απόλυτοι και περισσότερο επιεικείς με τους άλλους, γιατί είναι πιθανό και οι αυτοί να είχαν μία εξίσου δύσκολη μέρα. Άλλωστε, όπως η βία φέρνει βία, έτσι και ο εκνευρισμός επιφέρει πρόσθετο εκνευρισμό και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται…


Μιχαλούδη Ρουμπίνη
Φοιτήτρια Νομικής

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν