Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική Δ.Σ - ΝΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ Ραδιοφωνική συνέντευξη του ΤΟ.ΣΥ.Ν Αγ. Δημητρίου στο σταθμό "Επικοινωνία" 94FM.

Ραδιοφωνική συνέντευξη του ΤΟ.ΣΥ.Ν Αγ. Δημητρίου στο σταθμό "Επικοινωνία" 94FM.

E-mail Εκτύπωση

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Αγίου Δημητρίου είχε την τιμή, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που του απηύθυνε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Νέου Ηρακλείου, να παραχωρήσει ραδιοφωνική συνέντευξη στο Δημοτικό σταθμό του Νέου Ηρακλείου «Επικοινωνία» (94 FM).

Ο γραμματέας του ΤΟΣΥΝ Νέου Ηρακλείου, κ. Βώβος Νικόλαος, δέχθηκε στο στούντιο δύο εκπροσώπους του δικού μας ΤΟΣΥΝ, τον αντιπρόεδρο κ. Κουναδέα Θοδωρή και τον πρόεδρο επιτροπής Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Τριανταλή Δημήτριο. Η συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε έγινε σε πολύ φιλικό και οικείο κλίμα, με το αποτέλεσμα να είναι μία γόνιμη, ώριμη και καλλιεργημένη συζήτηση με χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τη νεολαία, το θεσμό των ΤΟΣΥΝ και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που ανέδειξαν οι ομιλητές, ιδίως η δομή του ΤΟΣΥΝ, οι δράσεις που υλοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα της λειτουργίας του, οι επαφές με τους τοπικούς φορείς κλπ. Ωφέλιμη ήταν κι η θέση που έλαβαν οι προσκεκλημένοι για το σχέδιο "Καλλικράτης" και το κατά πόσον η εφαρμογή του θα επιδράσει στο μέλλον των τοπικών συμβουλίων νέων.
Ειδικότερα, οι δύο εκπρόσωποί αναλύοντας τη δομική υπόσταση του ΤΟΣΥΝ, υποστήριξαν το δημοκρατικό χαρακτήρα και τη συλλογικότητα των λαμβανομένων αποφάσεων του εννιαμελούς συμβουλίου, ενώ ανέπτυξαν και την προσφορά των πέντε επιτροπών – τομέων που υφίστανται πάνω από ένα χρόνο. Οι επιτροπές επεξεργάζονται θέματα παιδείας, περιβάλλοντος, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής πολιτικής και εισηγούνται τις προτάσεις τους στο εννιαμελές συμβούλιο, με τη συνεργασία και το συντονισμό του οποίου προχωρούν στην προετοιμασία και διοργάνωση των ψηφισμένων δραστηριοτήτων κι εκδηλώσεων στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, τόνισαν πως η σημασία των επιτροπών συνίσταται και στη διεύρυνση του θεσμού, με την προσχώρηση σ’ αυτές ατόμων νέων με αγάπη για τον εθελοντισμό και τα κοινά που δεν εξελέγησαν στο εννιαμελές όργανο. Έτσι, εμπλουτίζονται οι ιδέες που αφορούν στα δημόσια πράγματα, ενώ εμπεδώνεται και ουσιωδώς η έννοια του πλουραλισμού.
Επιπροσθέτως, η πραγμάτωση της κοινωνικής προσφοράς του θεσμού συνέβη μέσα από σωρεία δράσεων που το ΤΟΣΥΝ υλοποίησε, πολιτιστικής, οικολογικής, κοινωνικής φύσεως. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν η πραγματοποίηση δενδροφυτεύσεων σε καίρια σημεία της πόλης μας, ο ποδηλατικός γύρος, διαδημοτικές ημερίδες με άλλα ΤΟΣΥΝ για το περιβάλλον, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με επιχειρηματίες της περιοχής, με άλλους οργανισμούς, με την Ένωση Φοιτητών Κυπρίων Ελλάδας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη με μουσικές συναυλίες, τοπικά συγκροτήματα, σχολικά θεατρικά, δωρεές σε κοινωφελείς σκοπούς, συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια, ανοιχτές συνεδριάσεις του εννιαμελούς στο δημαρχιακό μέγαρο κι ανάδειξη προβλημάτων που ταλανίζουν τη νεολαία του δήμου μας με μεταφορά αιτημάτων προς το δημοτικό συμβούλιο.
Συν τοις άλλοις, στην ερώτηση για το ποιές οι σχέσεις του ΤΟΣΥΝ με τους οικείους δημοτικούς φορείς, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με ομόλογα ΤΟΣΥΝ, οι ομιλητές απάντησαν με θετικά και αισιόδοξα λόγια, διευκρινίζοντας τα ακόλουθα: «Η συνεργασία μας με το δημοτικό συμβούλιο και τους άλλους τοπικούς φορείς κι οργανισμούς είναι πολύ καλή από πολλές απόψεις, τα αιτήματά μας εισακούονται κι οι προσπάθειές μας έτσι εμψυχώνονται σε σημαντικό βαθμό». Πέραν τούτου, κρίθηκε αποτελεσματική κι η προβολή του θεσμού από τον τοπικό Τύπο και το διαδίκτυο, ενώ η δυνατότητα προσέλευσης νέων ατόμων στα γραφεία που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος, διαμορφώνει την απαιτούμενη αυτονομία για τη λειτουργία του θεσμού. Εκτός αυτών, το ΤΟΣΥΝ Αγίου Δημητρίου μεριμνά για τη σύσφιξη των σχέσεων με πολλά ΤΟΣΥΝ του λεκανοπεδίου, αλλά και της επαρχίας. Συνεπώς, η συνολική δικτύωση του ΤΟΣΥΝ χαρακτηρίστηκε πολύ ικανοποιητική.
Στο τελευταίο τέταρτο της συνέντευξης ακούστηκαν οι απόψεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα μεταβάλλει το χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης. Ενώ πρώτα συζητήθηκα οι πιθανότητες συνένωσης του Νέου Ηρακλείου με όμορους δήμους, τα ίδια σενάρια διαμόρφωσαν στη συνέχεια κι οι δύο εκπρόσωποί μας, όσον αφορά τον Άγιο Δημήτριο και τους γειτονικούς δήμους. Η κατάληξη ήταν η εξής: «Θα πρέπει να προσδιοριστούν τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνουν οι νέες διοικητικές συνενώσεις των δήμων, ενώ τα αποτελέσματα των επόμενων δημοτικών εκλογών κι ο χρόνος θα αναδείξει τις αδυναμίες ή τα πλεονεκτήματα του Καλλικράτη σε επίπεδο οικονομικό και λειτουργικό. Κατ’ αρχήν, το τοπίο είναι ασαφές, στο διάβα του χρόνου όμως θα αποκτήσουμε μία εναργέστερη αντίληψη για την αναγκαιότητα του σχεδίου Καλλικράτης»…
Στο κλείσιμο της εκπομπής, ομόφωνη ευχή ήταν ότι ο θεσμός των ΤΟΣΥΝ, όσο επιβιώνει, γεγονός που εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, θα πρέπει να αναδεικνύει το ταλέντο και τη διάθεση για εθελοντισμό που περικλείει το σύνολο των ατόμων νεαρής ηλικίας των τοπικών κοινωνιών και να συμβάλλει με την προβολή ουσιαστικών θέσεων και αιτημάτων στα δημοτικά δρώμενα. Γι’ αυτό, οφείλουμε να διαδίδουμε και να γνωστοποιούμε στους νέους, στα σχολεία και σε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται τη διετή ύπαρξη του θεσμού και τις προοπτικές αξιοποίησης και μετεξέλιξής του.
Σύσσωμο το ΤΟΣΥΝ Αγίου Δημητρίου ευχαριστεί θερμά το δημοτικό σταθμό «Επικοινωνία» και το ΤΟΣΥΝ Νέου Ηρακλείου για την ευκαιρία που του παρείχαν να προάγει τη δραστηριότητά του μέσω του ραδιοφώνου!!!
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 115 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν