Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    

Ολυμπιακή φλόγα

E-mail Εκτύπωση

Ο σύλλογος Ηλείων Αγίου Δημητρίου μας υποδέχτηκε στη φιλόξενη στέγη του.

Η αγάπη τους για τη γενέτειρα τους, τους ώθησε τη δημιουργία του δικού τους συλλόγου. Μια παρέα  συνδημοτών μας καταγόμενοι από το Νόμο Ηλείας,  αποφάσισαν μια μέρα του 1998 να προβούν στη δημιουργία του δικού τους πολιτιστικού συλλόγου στον Άγιο Δημήτριο. Πρωτεργάτες στην ίδρυση του συλλόγου ήταν οι Γρηγόρης Παναγόπουλος, Χρήστος Πετρόπουλος, Παναγιώτης Κόρπας, Νίκος Στασινός και  η αείμνηστη Γεωργία Γούμενου. Σκοπός της ίδρυσης του,  ήταν η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ συμπατριωτών αλλά και η διατήρηση των παραδόσεων του τόπου τους.  Σήμερα ο σύλλογος απαριθμεί περίπου τριακόσια μέλη, εκ των οποίων τα 150 κρίνονται ως ιδιαίτερα ενεργά. Ο μικρότερος είναι 18 ετών και ο μεγαλύτερος 80.  Για να γραφτεί κάποιος μέλος στο συγκεκριμένο σύλλογο πρέπει να έχει ο ίδιος, οι γονείς του ή η σύζυγος του να έχουν καταγωγή από την Ηλεία και να ζει ή να εργάζεται στην πόλη του Αγίου Δημητρίου. Το καταστατικό του συλλόγου,  δεν επιτρέπει την εγγραφή σε άτομα που δεν έχουν καταγωγή από το συγκεκριμένο νομό της Πελοποννήσου. Το μέλος έχει την προαιρετική υποχρέωση της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις και στην καταβολή της ετήσιας συνδρομής. Στεγάζεται σε ισόγειο χώρο στην οδό Πηλέως 56, που τους παραχώρησε ο Δήμος και στον οποίο συγκατοικεί με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Αγίου Δημητρίου. Παλαιότερα είχε τα γραφεία του στην οδό Βάλτου 96,  ενώ την πρώτη του στέγη την είχε αποκτήσει με ενοίκιο στην οδό Μύρωνος 10.


Ζωντανή παρουσίαση, τέσσερις  φορές το χρόνο!

Τα κύρια έσοδα του συλλόγου προέρχονται από την ετήσια χοροεσπερίδα του, από οικονομική ενίσχυση που κατά καιρούς λαμβάνει από το Δήμο και από λαχειοφόρες αγορές που κάνει με δώρα που του προσφέρουν επιχειρήσεις της πόλης μας. Συνήθως πραγματοποιεί τέσσερις εκδηλώσεις το χρόνο. Την ετήσια κοπή πίτας, μια χοροεσπερίδα την περίοδο της αποκριάς, τη συμμετοχή του στο πολιτιστικό φθινόπωρο του Δήμου, ενώ συμμετέχουν με δική τους ομάδα και περίπτερο,  στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου. Όλες τους είναι ανοικτές για το κοινό και τις επισκέπτονται πολλοί επίσημοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και δημοτικών αρχών της πόλης μας αλλά και από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μέχρι στιγμής δεν λειτουργεί στο σύλλογο κάποιο τμήμα λ.χ χορευτικό. «Προσπαθούμε,  αλλά η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει τον κόσμο από το ενδιαφέρον του για τους συλλόγους» τονίζει ο γραμματέας του συλλόγου Γρηγόρης Παναγόπουλος.

Ο μοναδικός στα νότια προάστια

Ο συγκεκριμένος σύλλογος αποτελεί τον έναν από τους τρεις συλλόγους Ηλείων,  που εδρεύουν στο λεκανοπέδιο Αττικής και τον μοναδικό στα νότια προάστια. Οι άλλοι δύο εδρεύουν στο Γαλάτσι και στο Ίλιον. Στις υπόλοιπες πόλεις του λεκανοπεδίου παρότι διαμένουν δεκάδες συμπατριώτες τους,  έχουν γραφτεί και δραστηριοποιηθεί σε τοπικούς συλλόγους Πελοπονήσιων. Όπως είναι λογικό οι Ηλιείς συμπολίτες  μας έχουν  συνεργασία με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας και με πελοποννησιακούς συλλόγους του λεκανοπεδίου. Ο σύλλογος έχει στο ενεργητικό τους ως εγγεγραμμένα στελέχη, αρκετούς επιφανείς συνδημότες μας. Μεταξύ αυτών τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Χρονόπουλο, τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κοντάκη (λόγω καταγωγής της συζύγου του), τον καλλιτέχνη της παραδοσιακής μουσικής Κώστα Κωτσάκη, τους επιχειρηματίες Στέλιο Σπυρόπουλο, Γιώργο Κάκκα, Βασίλη Ανδρικόπουλο, τους Αδελφούς  Αβραμόπουλου. Μάλιστα στις τελευταίες δημοτικές  εκλογές στην πόλη μας,  αρκετά μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια όλων των δημοτικών παρατάξεων και ζήτησαν την ψήφο μας.

Διατηρούν την παράδοση

Το πιο γνωστό έθιμο της Ηλείας,  είναι της αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι ντύνονται μασκαράδες και κάνουν  τα χοιροσφάγεια, όπου συνεχίζουν το γλέντι τους με κρασί και χορό. Επίσης γνωστή στην Ηλεία είναι και η γιορτή της σταφίδας που έκαναν  στα χωριά την περίοδο της περισυλλογής της,  με τη συμμετοχή κόσμου και παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων. Δικούς της παραδοσιακούς χορούς  δεν έχει η Ηλεία, ενώ η  παραδοσιακή της στολή είναι του φουστανελά για τους άνδρες   και της Αμαλίας για τις γυναίκες. Οι χοροί και τα τραγούδια της κινούνται σε πελοποννησιακούς σκοπούς και ρυθμούς. 

Μην πάτε μακριά!
Επισκεφθείτε το νομό Ηλείας!

Κλείνοντας τη συζήτηση μας ρωτήσαμε τον πρόεδρο και τα μέλη του  συλλόγου για ποιο λόγο αξίζει κανείς να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα μέρη τους. Όπως μας λένε με περηφάνια και σωβινισμό η περιοχή τους έχει από τις καλύτερες παραλίες και είναι ένα από τα καλύτερα παραθεριστικά  θέρετρα. Ανάμεσα τους οι παραλίες της Αμαλιάδας της Ζαχάρως, του Καϊάφα και της Κυλλήνης. Στο λιμάνι του Κατάκολου πραγματοποιούνται αρκετές αφίξεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια. Ακόμα μας αναφέρουν ως προορισμούς τον αρχαίο ναό του επικούρειου Απόλλωνα, τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα με την χαρακτηριστική λίμνη της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως Natura και φυσικά την Αρχαία Ολυμπία.

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο το αποτελούν:

Πρόεδρος: Ανδρέας Μπαγρής
Αντιπρόεδρος: Κώστας Γκούβας
Γραμματέας: Γρηγόρης Παναγόπουλος
Ταμίας: Γιακουμάτος Παναγιώτης
Μέλη: Παναγιώτης Κόρπας , Γεωργόπουλος Κώστας, Γεωργόπουλος Γιώργος

Να σημειώσουμε ότι εκλογές γίνονται κάθε δυο χρόνια χωρίς το καταστατικό τους  να υποδεικνύει ανωτάτη  διάρκεια θητείας προέδρου. «Συνηθίζουμε να αλλάζουμε τη διοίκηση κάθε δυο διετίες, προκειμένου να υπάρχει ανανέωση» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Με το όνομα της Ολυμπιακής Φλόγας

Το πανάρχαιο άναμμα  της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων,  ήταν εκείνο που έδωσε την έμπνευση στους ιδρυτές,  για την ονομασία του τοπικού συλλόγου. Στο μυαλό μας στη διάρκεια της συζήτησης,  μας έρχεται η πύρινη λαίλαπα του 2007 που έκαψε μεγάλο μέρος του  Νομού  Ηλείας,  άλλα ακόμα και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας. «Σαν σύλλογος οι καταστροφικές πυρκαγιές εκείνου του Αυγούστου ,  μας επηρέασαν  και μας στοίχισαν.  Μην ξεχνάτε ότι θρηνήσαμε και 27 ζωές συμπατριωτών μας, θύματα της πύρινης λαίλαπας» μας είπε ο πρόεδρος του Αντρέας Μπαγρής.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν