Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΥΓΕΙΑ ΑΡΘΡΑ Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

E-mail Εκτύπωση

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πρόβλημα υγείας μεγάλης σοβαρότητας που συνδέεται με πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Στις μέρες μας, παρατηρείται μία αντίστροφη σχέση μεταξύ  παχυσαρκίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερο το κοινωνικοικονομικό επίπεδο, τόσο λιγότερα τα φαινόμενα της παχυσαρκίας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για γενετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία, αλλά το κοινωνικό περιβάλλον βρέθηκε να παίζει σημαντικό ρόλο.
Στην ψυχογενή ανορεξία, το άτομο έχει χαμηλότερο βάρος, τουλάχιστον 25% από το κανονικό. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια DSM-IV της American Psychiatric Association, το άτομο αρνείται να διατηρήσει το βάρος του στα φυσιολογικά για την ηλικία και το ύψος του  επίπεδα. Υπάρχει έντονος φόβος για απόκτηση βάρους (ο οποίος δεν ελαττώνεται με τη μείωση του βάρους). Το άτομο βιώνει το βάρος και το σχήμα του σώματος με διαταραγμένο τρόπο, ή/και  αρνείται τον κίνδυνο του χαμηλού βάρους. Επίσης υπάρχει αμηνόρροια (απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών εμμηνορρυσιακών κύκλων). Το άτομο επίσης μπορεί να έχει κάποια επεισόδια υπερφαγίας και να καταφεύγει σε συμπεριφορά κάθαρσης (αυτοπροκαλούμενοι εμετοί, χρήση καθαρτικών, διουρητικών κ.α.).
Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια DSM-IV της American Psychiatric Association, τα επεισόδια αυτά αφορούν στην κατανάλωση τροφής η οποία είναι εμφανώς μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να καταναλώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου. Επίσης, υπάρχει η αίσθηση έλλειψης ελέγχου στην κατανάλωση τροφής σε αυτά τα επεισόδια. Η πάχυνση καταπολεμάται κυρίως με εμετό αυτοπροκλητό, χρήση καθαρτικών, μεσολάβηση περιόδων νηστείας ή υπερβολικής σωματικής άσκησης.Η βουλιμία συχνά εναλλάσσεται με την ανορεξία και εμφανίζεται κυρίως σε γυναικείο πληθυσμό.
Η καταναγκαστική υπερφαγία αφορά στη διαταραχή στην οποία το άτομο επιζητάει διαρκώς να τρώει κάτι – έστω και σε μικρή ποσότητα- χωρίς να υπάρχει η αίσθηση της πείνας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται υπέρβαρο (όχι όμως αναγκαστικά παχύσαρκο). Το άτομο έχει την τάση να τσιμπολογάει στα κρυφά και να κρύβει τροφές για να τις καταναλώσει αργότερα. Και σε αυτή την περίπτωση είναι συνηθισμένο να συνυπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως επίσης διακυμάνσεις στη διάθεση, κατάθλιψη, κόπωση, προβλήματα αυπνίας.
Τέλος, το σύνδρομο νυκτερινής διατροφής αφορά στην κατανάλωση του 50% των θερμίδων μετά το βραδινό φαγητό και κατά τη διάρκεια της νύκτας με συχνές διακοπές του ύπνου. Το σύνδρομο αυτό έχει εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα στη βιβλιογραφία, αν και φαίνεται ότι η συμπεριφορά αυτή ουσιαστικά υπήρχε εδώ και χρόνια σε γυναίκες  με αγχώδεις διαταραχές και προβλήματα στον ύπνο τους. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του ατόμου και πιστεύεται ότι υπάρχει κάποια κληρονομικότητα. 
Η σοβαρότητα των διαταραχών διατροφής δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου είναι σημαντικές, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και επικίνδυνες.  Γι’ αυτό είναι σημαντικό το άτομο  να απευθυνθεί εγκαίρως σε κάποιο ειδικό.


Γεωργία Μαριακάκη
Ψυχολόγος -
Ψυχοθεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 132 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν