Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Περικοπές στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"

Περικοπές στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"

E-mail Εκτύπωση

Χωρίς καμία βοήθεια μέσα και έξω από το σπίτι, κινδυνεύουν να μείνουν 160 ευπαθείς συνδημότες μας.

Με τον κίνδυνο να μείνουν μόνοι και έρημοι, έχουν έρθει αντιμέτωποι χιλιάδες ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Οι τελευταίες αλλαγές στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη συγγενικού προσώπου, προκειμένου να μπορέσει ένας ηλικιωμένος να ενταχθεί σε αυτό. Με τις νέες ρυθμίσεις, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, με τον όρο ότι το συγγενικό πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση είναι εγγεγραμμένο στις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ.. Με την κατάθεση της αίτησης, θα δίνεται ένα κουπόνι από τον Ο.Α.Ε.Δ., με το οποίο θα ενεργοποιείται το πρόγραμμα που θα παρέχει τις υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος. Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες ρυθμίσεις, από 90.000 ηλικιωμένους που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του προγράμματος το 2010 σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός τους προβλέπεται να μειωθεί γύρω στους 30.000 για το 2011.

Ο Αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας Παύλος ΕιρηνάκηςΔίπλα σε 160 συνδημότες που χρήζουν βοήθειας

Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου, συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Παύλο Ειρηνάκη, όπου και συνομιλήσαμε με εργαζόμενες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως μας είπαν στο Δήμο μας, το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και μία δεκαετία και παρέχει υπηρεσίες σε μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας και σε ΑΜΕΑ. Με τις νέες ρυθμίσεις, δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, με τον όρο ότι το συγγενικό πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση είναι άνεργο. Στην πόλη μας μέχρι σήμερα λειτουργούσαν δύο κοινωνικές δομές προς αυτά τα άτομα, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και της «κοινωνικής μέριμνας». Συνολικά προσέφεραν υπηρεσίες σε 160 συνδημότες μας που έχρηζαν βοήθειας.

Εννέα μόλις άτομα …
στην υπηρεσία των ανήμπορων συνδημοτών μας

Στα παραπάνω προγράμματα απασχολούνται-μέχρι σήμερα-εννέα συνολικά άτομα, που μπορούν και αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις 160 συνδημοτών μας. Συγκεκριμένα την «ανθρωπιστική ομάδα του Δήμου μας»,  αποτελούν οι κοινωνικές λειτουργοί Ελένη Παλιεράκη, Ιωάννα Ζουρνά και Παρασκευή Ζαχαριά, οι νοσηλεύτριες Στέλλα Σταυρέλλη και Νίκη Μαργαρίτη, οι οικογενειακοί βοηθοί Μαρία Δρακοπούλου, Σπυριδούλα Φωκά, Ροζαλία Μπαλαμούτσιου και Μαρία Χάψα. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν  κατά περίπτωση,  ανάλογες υπηρεσίες κατ οίκον, σε άτομα έγκλειστα στο σπίτι τους,  λόγω προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών τους προσφέρουν  νοσηλευτική φροντίδα (λ.χ αιμοληψία, ενεσοθεραπεία), οικιακές εργασίες (λ.χ καθαριότητα, αγορά τροφίμων, πληρωμή λογαριασμών), ψυχολογική υποστήριξη και σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινή σίτιση σε άπορα και ανήμπορα άτομα,  μέσω της συνεργασίας του Δήμου με την ενορία του Αγίου Δημητρίου. Επίσης ανάλογα με την περίπτωση και την οικονομική  κατάσταση του κάθε ατόμου, ο Δήμος τους προσφέρει σε περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, από μια συμβολική δωροεπιταγή.

Η κοινωνική λειτουργός Ελένη ΠαλιεράκηΆνθρωποι χωρίς οικογένεια ή εγκαταλειμμένοι από τα παιδιά τους!!!

«Είναι όλες τους παιδιά μας», λένε οι ευπαθείς συνδημότες μας για τις εργαζόμενες του προγράμματος. Στην πλειονότητα τους τα άτομα στα οποία προσφέρονται οι παροχές αυτών των προγραμμάτων, είναι συνδημότες μας που δεν απέκτησαν οικογένεια και  παιδιά. Δυστυχώς όμως, σε αρκετές  περιπτώσεις πρόκειται και για γονείς που τους έχουν εγκαταλείψει τα παιδιά τους. Μάλιστα ανάμεσα τους υπάρχουν και ηλικιωμένα ζευγάρια, που και οι δύο σύζυγοι είναι ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν. Συνήθως πάσχουν από βαριά νοσήματα ή κινητικά προβλήματα, ενώ πολλές φορές πρόκειται και για κατάκοιτα άτομα. Σχεδόν όλοι, έχουν χαμηλό ετήσιο οικονομικό εισόδημα και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της απορίας.  Τον καθέναν από αυτούς, τον επισκέπτεται δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, ειδικευμένο άτομο από την ομάδα υπηρεσιών του Δήμου  (ανάλογα με την περίπτωση του),  προκειμένου να του προσφέρει υπηρεσίες. «Για μας είμαστε η οικογένεια τους» μας είπαν οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα. «Μας περιμένουν κάθε φορά με χαμόγελο και ανυπομονούν πότε θα μας ξαναδούν , ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λένε στην οικογενειακή βοηθό, άφησε σήμερα το σκούπισμα και έλα να μου κάνεις παρέα. Σε όλους αυτούς, τους φαίνεται αδιανόητο ότι είναι πολύ πιθανόν να μην ξαναπεράσουμε από τα σπίτι τους και να μην τους  ξαναδούμε, λόγω των περικοπών που θα γίνουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.»

Η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα ΖουρνάΣτον αέρα και οι εργαζόμενες

Η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ), είναι η βασική αιτία των περικοπών που θα γίνουν στα συγκεκριμένα προγράμματα, που  έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους.
Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010). Τους τελευταίους μήνες  κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.

Κήρυξαν απεργία

Σε  48ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν  οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1η Απριλίου. Την κινητοποίηση αποφάσισε να καλύψει συνδικαλιστικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να τα χρηματοδοτήσει, αλλά και τον κίνδυνο απόλυσης των εργαζομένων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις προνοιακές  δομές. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. «Ίσως παρθούν αποφάσεις σημαντικές για το μέλλόν μας», μας είπαν οι εργαζόμενες στην ομάδα του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
«Από την άλλη οι ευπαθείς συνδημότές μας, μας συμπαραστέκονται και έχουν κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα μας, μια που κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δουλειά,  μετά από δέκα χρόνια συνεχούς εργασίας».

Μαρία Ανδρούτσου:
«Δεν θα σταματήσουμε αυτή την κοινωνική παροχή»

Από την πλευρά της  η δήμαρχος της πόλης μας Μαρία Ανδρούτσου, δηλώνει αποφασισμένη να μην σταματήσουν σε καμία περίπτωση να προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες σε αυτά τα ευπαθή άτομα και να μην αφήσει να περάσουν απαρατήρητα αυτά τα περιστατικά. Σε  τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας  ενημέρωσε πως  η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε αυτά τα άτομα και με βάση τα νέα δεδομένα και θα προσφέρονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες και σε άτομα που δεν θα πληρούν τις νέες προϋποθέσεις αλλά ωφελούνταν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα  μέχρι σήμερα. Μάλιστα με το ίδιο σκεπτικό λειτουργούν για το θέμα αυτό όλοι οι δημοτικές αρχές της χώρας μας. Ήδη η  ΚΕΔΚΕ έχει υποβάλει πρόταση να υπάρξει τριμερής χρηματοδότηση του προγράμματος (Δήμοι, Ταμεία και Κρατικός Προϋπολογισμός). Από την πλευρά τους  οι εργαζόμενες, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως με ανακούφιση πληροφορήθηκαν πως μεταφέρονται από την παλιά δημοτική επιχείρηση και εντάσσονται  στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου (Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας) όπου θα υπογράψουν άμεσα τη νέα τους σύμβαση, που θα ισχύσει μέχρι την έγκριση του προγράμματος.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ μας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Ειρηνάκης, ευχαρίστησε τον «Ενεργό Δημότη» για την ευαισθησία που έδειξε απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 111 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν