Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ Μίλησαν για τη γυναίκα του σήμερα

Μίλησαν για τη γυναίκα του σήμερα

E-mail Εκτύπωση

Πετυχημένη η εκδήλωση-ομιλία  του συλλόγου γυναικών Αγίου  Βασιλείου  αφιερωμένη στο "ασθενές φύλο".

Εκδήλωση  αφιερωμένη στη γυναίκα με θέμα «Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη: τι έχει απομείνει ;» διοργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», ο σύλλογος γυναικών Αγίου Βασιλείου. Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου Γιώτα Τσακατούρα, είπε τα εξής: «Τη σημερινή μας εκδήλωση μπορεί να την έχουμε αφιερώσει στη γυναίκα, στις 8 του Μάρτη, ως ημέρα αυτοκριτικής μας και προβληματισμού και όχι γιορτής, αλλά δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και απασχολούν τις γυναίκες. Πρέπει να δούμε τι έχουμε πετύχει κεχρί σήμερα. Τι στόχους είχαμε βάλει και να θέσουμε νέους που να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Κάθε ημέρα παραβιάζονται τα δικαιώματα μας. Γινόμαστε θύματα εκμετάλλευσης. Κακοποιούμεθα είτε σωματικά, είτε ψυχικά. Το traffic των γυναικών καλά κρατεί και η ανδροκρατούμενη πολιτεία μπορεί να ψηφίζει νόμους για την προστασία των γυναικών, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνετε τίποτα. Που είναι η ισονομία; Έχει η γυναίκα την ίδια αμοιβή με τον άνδρα συνάδελφο της, στην ίδια δουλειά; Έχει τις ίδιες ευκαιρίες; Μήπως έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης; Για αυτά και πολλά άλλα, θα μας μιλήσουν σήμερα οι ομιλητές μας. Ο Δημήτρης Βεζυράκης κοινωνικός λειτουργός, πρόεδρος του ιδρύματος «ΜΗΤΕΡΑ». Η πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Βασιλική Βερυκάκη και ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώτα Τσακατούρα (πρόεδρος του συλλόγου): 
«Η Βασιλική Βερυκάκη, απέδειξε με το έργο της ότι επάξια μια γυναίκα, μπορεί να κρατάει τα ηνία
ενός Δήμου» 

Στη συνέχεια η κ. Τσιακατούρα έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό του συλλόγου. «Στο τέλος της δεκαετίας του 70 και στις αρχές της δεκαετίας του 80, υπήρχε στον Άγιο Δημήτριο, ένας δημιουργικός πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος, γυναικείος  σύλλογος που έβγαλε τη γυναίκα από το σπίτι και την έκανε ενεργό πολίτη και προσπαθούσε με διάφορες ομιλίες και επιμορφωτικά σεμινάρια, να αλλάξει όχι μόνο την μέχρι τότε ζωή της, αλλά και τη ζωή της πόλης μας. Οι γυναίκες αυτές ήταν μέλισσες. Όλες τους μια γροθιά. Έβαζαν στόχους και τους πετύχαιναν, μετά από έντονη δουλειά, τον ένα μετά τον άλλο. Αυτός ο σύλλογος ήταν ο μορφωτικός σύλλογος γυναικών, από όπου ξεκίνησε και ο δικός μας σύλλογος, ως παράρτημα του, με πρόεδρο την  Βασιλική Βερυκάκη, που ήταν η δημιουργός και η ψυχή του συλλόγου. Ήταν αυτή που μας εμψύχωνε όλες, που φρόντιζε να ανοιχτούν οι ορίζοντες μας, που μας έμαθε να διεκδικούμε, που δίπλα της δεν ήθελε άβουλα πλάσματα. Σου άφηνε και σε βοηθούσε να ανοίξεις, τα δικά σου φτερά. Η Βασιλική Βερυκάκη, μια γυναίκα μορφωμένη και έξυπνη, αεικίνητη, εχθρός της η νωθρότητα, η μπαμπεσιά, η διπροσωπία. Έντυνα πολιτικοποιημένο άτομο. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αγίου Δημητρίου και από τις πρώτες δημάρχους στην Ελλάδα. Με έντονη προσωπικότητα. Ήξερε να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους. Απέδειξε με το έργο της ότι επάξια μια γυναίκα, μπορεί να κρατάει τα ηνία ενός Δήμου και μπροστά στο καλό του Δήμου, να αφήνει στην άκρη προσωπικές της πικρίες. Κύρια Βερυκάκη, εκ μέρους όλων των γυναικών του συλλόγου Αγίου Βασιλείου, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το θεμέλιο λίθο που βάλατε στο σύλλογο μας και να σας κάνουμε γνωστό πως προσπαθούμε όσο μπορούμε, να πετυχαίνουμε σήμερα του στόχους μας. Θέλοντας να σας εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους όλων μας, θα θέλαμε να δεχτείτε αυτή τη μικρή πλακέτα».

Μαρία Ανδρούστου (δήμαρχος): «Θεωρώ ότι η Βασιλική Βερυκάκη έχει αγωνιστεί σημαντικά,
για όλες τις γυναίκες του Αγίου Δημητρίου»

Από την πλευρά της η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου ανεφερε τα εξής: «Να ευχαριστήσω θερμά το σύλλογο γυναικών Αγίου Βασιλείου, για τη διοργάνωση αυτή και να καλωσορίσω και να χαιρετήσω με πολύ μεγάλη χαρά και εκτίμηση, την πρώην δήμαρχο της πόλης μας Βασιλική Βερυκάκη. Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στον ίδιο χώρο με την πρώην δήμαρχο μας, που άνοιξε δρόμους,  γιατι αν είμαι εγώ αυτή τη στιγμή σήμερα εδώ, θεωρώ ότι η Βασιλική Βερυκάκη έχει αγωνιστεί σημαντικά, όχι προσωπικά για μένα, αλλά για όλες τις γυναίκες του Αγίου Δημητρίου. Αυτό που τότε ήταν πρωτοποριακό για τα δεδομένα. Σε όλη την επικράτεια, υπήρχαν μόνο τέσσερις γυναίκες δήμαρχοι. Ήμασταν περήφανες και  εγώ σαν νέο κορίτσι τότε. Όλη η πορεία, η συμμετοχή, η δραστηριοποίηση και η πρωτοπορία, εμένα τότε προσωπικά με σημάδεψε και θεωρώ ότι έχει συμβάλει σημαντικά. Να της ευχηθώ προσωπικά υγεία και κάθε καλό. Βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη οικογενειακή περιπέτεια και όμως είναι δυνατή και είναι μαζί μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο μήνυμα. Η παρουσία της,  σήμερα εδώ. Την αγάπη μας και τον θαυμασμό μας».

Βασιλική Βερυκάκη (πρώην δήμαρχος):
«Είμαι σίγουρη ότι οι γυναίκες του τόπου μας,
θα τα καταφέρουν και πάλι, να φτάσουν ψηλά»

Η πρώην δήμαρχος, εμφανώς συγκινημένη την ώρα που  της απένειμαν  την τιμητική πλακέτα,  ευχαρίστησε τις γυναίκες του συλλόγου και τη σημερινή δήμαρχο, για τα καλά της λόγια. «Ήταν αλήθεια ότι παλέψαμε και πιστέψαμε σε κάποια πράγματα, για αυτό και πετύχαμε. Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω και τώρα, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε. Οι γυναίκες μπορούν. Είμαι σίγουρη ότι οι γυναίκες όλης  της Ελλάδας, οι γυναίκες του τόπου μας, θα τα καταφέρουν και πάλι, να φτάσουν ψηλά. Σας ευχαριστώ θερμά».

Σε τρεις ενότητες η ανάπτυξη του θέματος

Ακολούθησε ο κύκλος των ομιλητών. Ο Δημήτρης Βεζυράκης ανέπτυξε το θέμα «Γυναίκα - μητρότητα», η Βασιλική Βερυκάκη για  «Γυναίκα και ισότητα» και τέλος ο Γιάννης Παναούσης για την «Ανισότητα μέσα στην ισότητα». Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι έθεσαν στους ομιλητές τα δικά τους ερωτήματα. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρατέθηκε δεξίωση με πλούσιο μπουφέ, στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου. Στο ίδιο χώρο λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής, με έργα του συνδημότη μας- εικαστικού,  Γιώργου Μπακαλούμη. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης,  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Κουτσανδρέας, οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Θεοδωρόπουλος, Παύλος Ειρηνάκης και Κώστας Φραγκιαδάκης. Ακόμα παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Βαζαίος, η Μύρια Νικολαίδου-Ντενίση εκ μέρους του  τομέα γυναικών του ΛΑΟΣ, αντιπροσωπεία της  ΕΓΕ Αγίου Δημητρίου, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης  Σαββάκης, Μιχάλης Αθανασιάδης, Γιάννης Καναβός και πλήθος κόσμου. Έγγραφες ευχές για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, έστειλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β Αθήνας, Μιλτιάδης  Παπαιωάνου και Κώστας Γείτονας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 70 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν