Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
    

Μαρία Θάνου

E-mail Εκτύπωση

«Στόχος μας είναι να εντάξουμε στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά».

H Πρόεδρος του νέου Nομικού Προσώπου μας μιλά  για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, τις προτεραιότητες, τις δυσκολίες αλλά και τους στόχους της νέας διοίκησης.

Το μόνιμο προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου μέχρι πόσα παιδιά μπορεί να απασχολήσει; Έχουν γίνει επιπρόσθετες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να δημιουργηθεί η ικανότητα απορρόφησης περισσότερων παιδιών;

Το μόνιμο προσωπικό των παιδικών σταθμών αποτελείται από 9 βρεφονηπιοκόμους και 5 βοηθούς βρεφονηπιοκόμων, 4 μαγείρισσες και 5 υπαλλήλους γενικών καθηκόντων.  Το προσωπικό αυτό έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει περίπου 215 παιδιά.
Η προτεραιότητα που δόθηκε από την δημοτική αρχή σχετικά με τις νέες προσλήψεις ήταν στους παιδικούς σταθμούς κι έτσι προχωρήσαμε στην πρόσληψη 18 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με διάρκεια απασχόλησης έντεκα (11) μηνών. Οι προσλήψεις αφορούν τόσο σε παιδαγωγικό προσωπικό όσο και σε προσωπικό διαφόρων άλλων ειδικοτήτων όπως μαγείρων και γενικών καθηκόντων. Με την ενδυνάμωση του προσωπικού των παιδικών σταθμών πια, μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε περίπου 550 παιδιά.
Επίσης, ως επισφράγιση της προσπάθειας που γίνεται από την πλευρά μας, πρέπει να σημειωθεί πως ήδη έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια οι προσλήψεις 13 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις (παιδαγωγικό προσωπικό και γενικών καθηκόντων)προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. 

Πόσες αιτήσεις από το σύνολο αυτών που κατατέθηκαν είχαν θετική ανταπόκριση από το Δήμο; Πώς ο Δήμος αντιμετωπίζει το γεγονός αποκλεισμού αρκετών παιδιών, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα;

Δεδομένης της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα αλλά και των καθημερινών δυσκολιών που βιώνει το κάθε νοικοκυριό στην πόλη μας, είναι, και θα είναι προσπάθεια μας να ικανοποιηθούν οι περισσότερες αιτήσεις.
Στόχος μας είναι να εντάξουμε στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, πάντοτε σύμφωνα με τα όρια χωρητικότητας και όλες μας οι προσπάθειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση: Έχει ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία ενός ακόμα δημοτικού παιδικού σταθμού, του 7ου, δεδομένων των αναγκών του Δήμου και επιπρόσθετα υπάρχει η σκέψη να λειτουργήσει ένας ακόμα παιδικός σταθμός στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών το οποίο δεν θα λειτουργεί κατά τις πρωινές ώρες. Εξάλλου αναμένουμε στις αρχές Οκτώβρη, 12 σπουδάστριες από τις σχολές του ΟΑΕΔ  ως Βοηθούς Βρεφονηπιοκόμων καθώς επίσης και 10 τελειόφοιτες φοιτήτριες του ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας  ο οποίες θα κάνουν την πρακτική τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας.

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων;

Η επιλογή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου έγινε αποκλειστικά και μόνο με κοινωνικά κριτήρια. Δώσαμε, δηλαδή, προτεραιότητα σε μονογονεϊκές και βέβαια πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένειες οι οποίες βάσει εισοδήματος αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι από την πλευρά μας πραγματοποιούμε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των συνδημοτών μας και σίγουρα αυτό που αποτελεί δέσμευση  για εμάς είναι πως σταδιακά και σε βάθος χρόνου στόχος μας θα είναι να μην εξαιρείται καμία οικογένεια του Δήμου του δικαιώματος του παιδικού σταθμού.

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, σε ποιο ποσό ανέρχεται η  επιχορήγηση; Τι ποσοστό των εξόδων καλύπτει η επιχορήγηση αυτή;

Φέτος καταφέραμε και εντάξαμε τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ και αφορά τη Δράση "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής". Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 700.000€ από το οποίο θα επωφεληθούν πάνω από 220 χαμηλόμισθες και άνεργες μητέρες του Δήμου μας.  
Θεωρούμε πως στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, αυτό το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ θα αποτελέσει σημαντική ανάσα για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου. 

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης αλλά και ο καινούργιος παιδικός σταθμός σε ποιο στάδιο της κατασκευής τους βρίσκονται;

Σχετικά με τον 7ο Παιδικό Σταθμό, στις 21 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των προσφορών για τη μίσθωση του χώρου και και εν συνεχεία θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του εξοπλισμού του Παιδικού Σταθμού. Στόχος μας είναι να γίνει έναρξη της λειτουργίας του μέσα στο προσεχές δίμηνο.
Όσον αφορά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" και έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος αναλαμβάνει την αποπληρωμή του, καταβάλλοντας περίπου 300.00€, προκειμένου να παραδοθεί και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν