Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Φάνης Oικονομάκος

Φάνης Oικονομάκος

E-mail Εκτύπωση

Συνεργασίες είναι εφικτές. Τα προβλήματα των κατοίκων δεν έχουν χρώμα.

Ο Φάνης, όπως τον αποκαλούνε οι δημότες της πόλης μας είναι απλός και προσιτός και σίγουρα δεν το βλέπουμε στις γειτονιές κάθε τέσσερα χρόνια. Ξέρει τον Άγιο Δημήτριο πολύ καλά από άκρη σε άκρη και τα προβλήματα κάθε γειτονιάς. Έχει διατελέσει άλλωστε και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας ενώ για έξι χρόνια ήταν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Ο Φάνης δεν “μασάει” τα λόγια του, και υποστηρίζει με πάθος τις απόψεις του.
Απόδειξη η πρόσφατη δήλωσή του στο δημοτικό συμβούλιο που αφορούσε την πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν τον εκφράζει!
Ο Επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργική Ενότητα για Ανθρώπινη Πόλη” μιλά στον Ενεργό Δημότη για τους δέκα πρώτους μήνες της νέας διοίκησης για τα σοβαρά ζητήματα  του Δήμου για τις επιχορηγήσεις αλλά και για τις συνεργασίες που ενδεχομένως προκύψουν.

Ο πρώτος στόχος της παράταξης « Δημιουργία Ανανέωση Αλλάζουμε την Πόλη» ήταν η καθαριότητα. Μετά από δέκα μήνες πιστεύετε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος; Η Διοίκηση ισχυρίζεται πως δεν έχει άτομα και δεν μπορεί να προσλάβει….

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει προγραμματισμός και επισταμένη ενημέρωση των κατοίκων της Πόλης μη περιμένετε αποτέλεσμα σ’ αυτό το στόχο. Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο του εκάστοτε Δημάρχου και θα συμπλήρωνα  και απαίτησή μας η καθαρή Πόλη. Δεν έχουμε περιθώρια αστοχίας σ’ αυτό το θέμα. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σ’ ένα βρώμικο περιβάλλον ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας , όπως και να έχει το θέμα δεν χωράνε δικαιολογίες. Τα ξερά χόρτα μπορούσαν να κοπούν, οι κάδοι να καθαρίζονται συχνά, τα ογκώδη αντικείμενα να αποσύρονται άμεσα, η απεντόμωση, η απολύμανση, τα κλαδέματα θα έπρεπε να είχαν γίνει στην ώρα τους. Οι κοινόχρηστοι Χώροι ιδίως τους   καλοκαιρινούς μήνες δεν δικαιολογείται να βρίσκονται σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.  Στον ισχυρισμό της έλλειψης προσωπικού, να σας ενημερώσω ότι σε όλους τους Δήμους που ζήτησαν εποχιακό προσωπικό, ειδικά στον τομέα καθαριότητας και περιβάλλοντος , ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Πιστεύω όμως ότι και με το υπάρχον προσωπικό με τη σωστή οργάνωσή του, την ενθάρρυνση του και τον προγραμματισμό θα μπορούσαν  να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της Πόλης.

Πως κρίνεται τους πρώτους δέκα μήνες της νέας διοίκησης;

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα, ευελπιστούσαμε, πως η πείρα των παλαιοτέρων επανεκλεγέντων και πιθανά  η γνώση που διατείνονταν  ότι διέθεταν ,  συνεπικουρούμενη από το μεράκι και τη διάθεση των νέων δημοτικών συμβούλων, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.  Γιατί δεν τα κατάφεραν στο διάστημα που παρήλθε, εμείς έχουμε την απάντηση, αλλά δεν είναι δικό μας θέμα. Εμείς διαπιστώνουμε μόνο την αποτυχία των στόχων τους « να αλλάξουν  την Πόλη» όπως : σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός, αθλητισμός, ΚΑΠΗ  και άλλα.

Ένα από τα σοβαρά θέματα είναι ο Ασύρματος. Η παράταξής σας πιστεύει ότι έχουν γίνει σωστές ενέργειες και τι προτείνετε;

Επικροτούμε την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του υπολοίπου χώρου στο Δήμο. Όφειλε ήδη να είχε προχωρήσει λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις θετικές προτάσεις των φορέων και κατοίκων της περιοχής η διαδικασία του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού χωροθέτησης και μελέτης της συνολικής έκτασης του Ασυρμάτου και να είχε ολοκληρωθεί, για να είμαστε ήδη σε ενταξιακή διαδικασία στα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ).

Είπατε πρόσφατα πως το έργο για την Πικροδάφνη πρέπει να προχωρήσει. Δηλαδή πρέπει να δεχθούμε την μελέτη όπως είναι;

Για την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ το έργο αυτό και απαραίτητο είναι για την Πόλη και ευκαιρία να υλοποιηθεί τώρα. Διαφορετικά θα πάει αναβολή και είναι αμφίβολο εάν θα το δουν υλοποιημένο και τα εγγόνια μας. Η προτεινόμενη μελέτη μπορεί να υλοποιηθεί κατά την άποψή μας  με κάποιες επί μέρους προσθήκες – παρεμβάσεις ή διορθώσεις. Όπως πχ προσθήκη τριών οδογεφυρών που θα ενώσουν την Πόλη, την παράλληλη διαμόρφωση και ανάπλαση των οριοθετημένων χώρων σύμφωνα με τη μελέτη και γενικά των υπολοίπων προτάσεων που  έχουμε ψηφίσει και συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Ως πολιτικός Μηχανικός και ο πλέον ειδικός θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τα έργα που συντελούνται στην Πόλη μας αυτό το διάστημα, αλλά και για αυτά που καθυστερούν. Όπως πχ το θέμα της συντήρησης – επισκευής της πλακόστρωσης στην αγορά του Αγ. Δημητρίου (ψαράδικα).

Παρατηρώ ότι δεν γίνονται έργα ουσίας για την εξυπηρέτηση της Πόλης. Αντίθετα οι κατατμήσεις των έργων και οι αναθέσεις των δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και κοστίζουν περισσότερο. Δεν υπάρχει προγραμματισμός από τη πλευρά της διοίκησης για κάποιο σοβαρό έργο ή τουλάχιστον δεν μας έχουν γνωστοποιήσει τέτοια πρόθεση.  Εάν η περιφέρεια δεν είχε προβλέψει και εντάξει τόσο το έργο της πικροδάφνης όσο και την διάνοιξη και ανακατασκευή της Λ. Αγ, Δημητρίου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Δήμος μας δεν θα κατέγραφε κανένα έργο . Ως προς τη συντήρηση και επισκευή της πλακόστρωσης στην Αγ. Δημητρίου (αγορά- ψαράδικα) παρά τις επανειλημμένες προσωπικές παρεμβάσεις μου δεν φαίνετε τίποτα στον ορίζοντα.

Δεδομένου ότι πολλοί Δήμοι επικαλούνται την Οικονομική κρίση και την μείωση των εσόδων που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τίθεται το εξής ερώτημα. Υπάρχουν χρήματα στο Δήμο μας προκειμένου η νέα Διοίκηση να παράγει έργο;

Η κρίση είναι κρίση. Ο δήμος μας όμως έχει και τα δικά του έσοδα. Η κεντρική εξουσία έστω με κάποια καθυστέρηση αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους.  Ο Δήμος μας οφείλει  να διεκδικήσει πόρους και από ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης , αλλά χρειάζεται να μπουν σε προτεραιότητες  τα έργα και να υλοποιούνται σταδιακά, κόντρα στη αδράνεια.

Μιλώντας για οικονομικά θέματα ξέρουμε πως η οικονομική κρίση έχει πλήξει την αγορά της Πόλης μας. Πιστεύετε πως ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει  τα καταστήματα και πώς;
Η κρίση  είναι γενική, και για κάθε επαγγελματία έχει διαφορετικό γνώρισμα. Όμως στην Πόλη μας οι επαγγελματίες δέχθηκαν επί πλέον το χτύπημα από την λειτουργία πολυεθνικών πολυκαταστημάτων. Ο Δήμος με τη στενή συνεργασία και των φορέων των επαγγελματιών θα μπορούσε να εκπονήσει τρόπους παρέμβασης και ενδεχομένως μερικής υποστήριξής των.  Ιδέες υπάρχουν, απλά χρειάζεται υιοθέτησή τους.

Πολλές φορές η Δήμαρχος λέει  πως η αντιπολίτευση αναλώνεται σε ζητήματα απλά της καθημερινότητας που θα μπορούσαν να λυθούν εκτός δημοτικού συμβουλίου. Τι έχετε να απαντήσετε σ’ αυτό;

Δυστυχώς η Δήμαρχος φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει ότι έχει εκλεγεί Δήμαρχος της Πόλης. Η ερώτησής σας μαρτυρά ότι αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Η δική μας παράταξη αναφέρεται και στα θέματα της καθημερινότητας  αλλά και γενικά σε  όλα τα θέματα και προβλήματα που  απασχολούν την Πόλη ανεξαρτήτου  σημασίας και έτσι θα συνεχίσουμε. Οι θέσεις μας αυτές επιβάλλεται μέσω του Δ.Σ. να εκφράζονται , να κατατίθενται, να συζητούνται  και να λαμβάνονται αποφάσεις . Ενδεχομένως να τα επαναλαμβάνουμε και  σε άλλους χώρους , αλλά το θεσμικό όργανο  που επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πως κρίνετε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι η συνύπαρξη εννέα διαφορετικών παρατάξεων;

Η πολυφωνία απόψεων και θέσεων ποτέ δεν έβλαψε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Η Διοίκηση οφείλει να συνθέτει αυτές τις θέσεις και να διοικεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και τα συμφέροντα του.  Η Αντιπολίτευση ελέγχει και κάνει προτάσεις.  Το εάν είναι 5 ή 9 παρατάξεις δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ο διάλογος είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Τα πρόσωπα που επιλέγονται για να λειτουργήσουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, καλό θα είναι να έχουν ανάλογη παιδεία και ικανότητα και να εφαρμόζουν τους κανόνες λειτουργίας του.

Διαπιστώθηκε κατά την δεύτερη ψηφοφορία για «συμπαραστάτη» μια σύμπνοια από μερίδα της αντιπολίτευσης . Πιστεύετε πως υπάρχει έδαφος για συνεργασίες  και αν ναι πάνω σε ποια βάση μπορούν να γίνουν;

Ο Καλλικράτης επιβάλει στον συγκεκριμένο θεσμό του «συμπαραστάτη του δημότη» τη συνεργασία των παρατάξεων για την επιλογή ικανού, καταξιωμένου και γενικής αποδοχής ατόμου που μπορεί να υπηρετήσει αυτό το θεσμό.  Η αντιπολίτευση το υιοθέτησε. Η διοίκηση είχε προφανώς συγκεκριμένη υποχρέωση που δεν μπορούσε η αντιπολίτευση να συμφωνήσει.  Συνεργασίες είναι εφικτές όταν παραμερίζονται προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα και προτάσσεται το συμφέρον της Πόλης. Τα προβλήματα των κατοίκων δεν έχουν χρώμα. Πρέπει να λύνονται και να μη  λιμνάζουν γιατί στο τέλος θα μας πνίξει η οσμή τους.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν