Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Παναγιώτης Κωνσταντίνου

E-mail Εκτύπωση

"Για να προστατευθεί η ρεματιά και να αποτελέσει κομμάτι ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση του ρέματος."

 Όταν το Δεκέμβρη του 2001 γεννήθηκε αυτή εδώ η «φυλλάδα» όπως  λέει και ο φίλος μου ο Θωμάς Χαφής επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με μια συνέντευξη ενός Ενεργού Δημότη. Ο φίλος και γείτονας κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου μάς παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη χωρίς να έχει δει καν δείγμα της δουλειάς μας. 
Σήμερα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια μιλάμε ξανά με τον Παναγιώτη Κωνσταντίνου, ο οποίος επιχειρεί στην πόλη μας, παραμένει Ενεργός Δημότης και πλέον είναι Πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία του Αγίου Δημητρίου του Κρόνου.

Κ. Κωνσταντίνου κατ’ αρχήν οφείλω να σας ευχαριστήσω γιατί πριν δέκα χρόνια,  όταν όλοι λέγανε ποιοι είναι αυτοί,  εσείς μας εμπιστευτήκατε και μιλήσαμε για σοβαρά ζητήματα της πόλης μας. 
Εγώ σας ευχαριστώ και θέλω να σας συγχαρώ  για την αντοχή σας  και για την προσπάθεια που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια. Να έχετε υγεία και κουράγιο να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη. Γιατί πιστεύω πως η εφημερίδα σας έχει αναδείξει τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας  Εγώ ως δημότης του Αγίου Δημητρίου αισθάνομαι υποχρεωμένος και έτσι θα πρέπει να αισθάνονται  οι περισσότεροι δημότες αγίου Δημητρίου για την προσφορά σας στην πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όσες φορές αναδείξατε θέματα φτάσανε τουλάχιστον στο δημοτικό συμβούλιο.

Το 2001 βλέπω είχαμε ερώτηση που αφορούσε το Ρέμα της Πικροδάφνης. Θέμα που ενώ έχουν περάσει 10 χρόνια παραμένει επίκαιρο.
Τότε οι κάτοικοι  είχαν αντιδράσει στην τσιμεντοποίηση του ρέματος. Κάποιοι έφτασαν το θέμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφεύχθηκε το έκτρωμα που προσπαθούσαν να κάνουν τότε. Σήμερα βέβαια είμαστε στο ίδιο σημείο  αλλά τουλάχιστον έχουμε το ρέμα στη φυσική του κατάσταση και παρέμεινε ένας πνεύμονας ζωής για την πόλη μας . Τώρα πρέπει να το γλιτώσουμε από τα σερζανέτ  και τα συρματοκιβώτια. Το ρέμα της Πικροδάφνης που με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίστηκε ως χώρος ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος διασχίζει για τρία χιλιόμετρα περίπου τον Άγιο Δημήτριο δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό άξονα πρασίνου. Η οικολογική του όμως προστασία κι η περιβαλλοντική του διαχείριση έχει  παραμείνει στάσιμη χρόνια τώρα. Για να προστατευθεί η ρεματιά και να αποτελέσει κομμάτι ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η  οριοθέτηση του ρέματος κι η αποκατάσταση του στη φυσική του μορφή. Να προωθηθεί άμεσα περιβαλλοντική μελέτη για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του ρέματος με ταυτόχρονη επίλυση όλων των ιδιοκτησιακών ζητημάτων.

Άλλο ένα επίκαιρο  θέμα  που μας είχε απασχολήσει τότε ήταν ο Ασύρματος. Είστε κοντά στην Ανοιχτή Συνέλευση  για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου. Σε τι στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκετε τώρα πια δέκα χρόνια μετά το θέμα του Ασυρμάτου.
Πιστεύω πως η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου όχι μόνο ανέδειξε το  θέμα αλλά το έκανε κυρίαρχο ζήτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου.  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δεν θα μπορούσαν να είναι αμέτοχη η δημοτική αρχή  και οι δημοτικές παρατάξεις. Το θέμα του Ασυρμάτου είναι σε καλό δρόμο τουλάχιστον σε ότι αφορά στην παραχώρηση του χώρου.  Το πώς θα διαμορφωθεί και πως θα εξελιχτεί είναι στα χέρια των κατοίκων της πόλης μας και της Ανοιχτής Συνέλευσης του Ασυρμάτου ώστε να βάλουν τις προϋποθέσεις και να γίνει ο Ασύρματος  Άλσος όπως αναδείχτηκε και στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποίησε   η δημοτική αρχή στον ίδιο χώρο.

Βλέπω ότι υπήρχε ερώτηση για το METRO και πόσο είχε επιβαρύνει την κυκλοφορία στην πόλης μας.
Ναι τότε είχαμε το σταθμό της Δάφνης.  Ο πρώτος σταθμός που επιβάρυνε κυκλοφοριακά την περιοχή. Στην πορεία και με το άνοιγμα του δεύτερου σταθμού του metro και με τη λειτουργία κάποιων parking αποσυμφορήθηκε κυκλοφοριακά η περιοχή. Τώρα το πρόβλημα έχει να κάνει με το νέο σταθμό και το Mall το οποίο ήρθε στην πόλη μας χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να  έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μεγάλη  κυκλοφοριακή συμφόρεση, ιδιαίτερα  στη Βουλιαγμένης.
 H  λειτουργία του Mall σε μια δύσκολη  εποχή, αυτή του μνημονίου,  έφερε μαρασμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δήμου , οι οποίες δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό. Το πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών που αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους  είναι τεράστιο ,αφού δεν μένουν απλώς χωρίς δουλειά, αλλά φεύγουν και υπερχρεωμένοι ..

Κ. Κωνσταντίνου πως βλέπετε τον πρώτο χρόνο διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής.
Θέλω να σταθώ κριτικά και με διάθεση ανοχής για τον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής.
Πιστεύω πως η δημοτική αρχή έχει κάνει προσπάθειες  αλλά θα μπορούσε να είχε προχωρήσει με καλύτερους ρυθμούς σε κάποια ζητήματα.  Υπάρχει και η ανοχή της πρώτης χρονιάς ωστόσο πιστεύω πως μεγάλα ζητήματα όπως τα νεκροταφεία, η ΔΕΗ, το ρέμα της Πικροδάφνης , η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων  είναι  θέματα  που παραμένουν  στις λογικές διαχείρισης των περασμένων δημοτικών αρχών.

Ας πάμε τώρα στα αθλητικά. Τώρα πια Πρόεδρος του Κρόνου. Πως προέκυψε όλο αυτό;
Βρέθηκα στον Κρόνο παρακολουθώντας τα παιδιά μου. Είδα πόσο  αγαπάνε οι άνθρωποι του Κρόνου την ομάδα αυτή και διαπίστωσα από κοντά τη δουλειά που γίνεται.  Έγινα μέλος  του διοικητικού συμβουλίου και τον  τελευταίο χρόνο  Πρόεδρος του Κρόνου.
Οι επιτυχίες τα τελευταία χρόνια  ήταν ανέλπιστες και μεγάλες.  Η γυναικεία βρέθηκε από την τοπική  κατηγορία στην Α1 Εθνική κατηγορία το αντρικό ξαναβρέθηκε και διατηρείται για αρκετά χρόνια στη Γ’ Εθνική.  Είναι ένα ερασιτεχνικό σωματείο που ψάχνοντας σε όλη την Ελλάδα δεν μπορώ να βρω άλλο που να παίζει πανελλήνια πρωταθλήματα. Και το τονίζω ερασιτεχνικό σωματείο. Παίζει από τη Μακεδονία μέχρι όλα τα νησιά  μας. Έχει την ευτυχία να έχει δύο ομάδες σε εθνικές κατηγορίες, μία ομάδα που παίζει πανελλήνια στην Α1 γυναικών  και μια ομάδα που παίζει στο νότο στη Γ εθνική αντρών. Αυτό βέβαια μας δημιουργεί πολλές υποχρεώσεις και προβλήματα. Σε μια δύσκολα οικονομικά εποχή  οι ομάδες που πρέπει να ταξιδέψουν δεν επιχορηγούνται πλέον από την πολιτεία και ο δήμος πλέον δυσκολεύεται να επιχορηγήσει τα αθλητικά σωματεία αφού οι δαπάνες δεν εγκρίνονται από την επίτροπο  η εγκρίνονται πολύ δύσκολα, παρά τις όποιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μια οικονομική ασφυξία στην ομάδα. Πιστεύουμε ότι η δήμαρχος θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να καλυφθούν τουλάχιστον  τα ταξίδια των ομάδων.  Κάτι που έχει γίνει ήδη στο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού από τον δήμαρχο κύριο Κορτσίδη.

Ποια είναι η σχέση σας με τα άλλα σωματεία της πόλης μας;
Eίναι  αρκετά καλές. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανά τα άλλα σωματεία του μπάσκετ της πόλης μας ενισχύοντάς τους με παίχτες.  Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο γιατί αγαπάμε τα άλλα σωματεία που αυτό βέβαια εννοείται αλλά και με το ότι τα 450 παιδιά που έχει ο Κρόνος δεν μπορούν να παίξουν όλα στις πρώτες ομάδες του Κρόνου.  Θα έπρεπε να πάνε σε σωματεία άλλων δήμων. Αποφασίσαμε να παίζουν σε σωματεία της πόλης μας, για να είμαστε κοντά τους και να τα παρακολουθούμε.
Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τη Δάφνη και συνεχίσαμε με τον Αστέρα που συμπίπτει η φιλοσοφία μας γιατί θέλαμε να παρακολουθούμε εμείς τα παιδιά με τους δικούς μας προπονητές με τους γιατρούς μας και οτιδήποτε χρειαστούν προκειμένου να φτάσουν μια μέρα να παίξουν κι αυτά σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε σε καλό δρόμο με τον Αστέρα.
Τα 430 παιδιά είναι δημότες Αγίου Δημητρίου. Τα περισσότερα παιδιά ειδικά στο αντρικό είναι παιδιά που βγήκαν από τις υποδομές μας. Στο γυναικείο βέβαια έχουμε την ευτυχία να παίζουν δυο παιδιά από τις υποδομές στην γυναικεία ομάδα, από πέρυσι που ήταν στην Εθνική Κορασίδων. Απ’ αυτά τα παιδιά υπήρξαν αθλήτριες που έπαιξαν και στην Εθνική νέων γυναικών, και στην Εθνική Νεανίδων και στην Εθνική Κορασίδων και τώρα παίζουν στην γυναικεία ομάδα. Έτσι χτίζονται οι ομάδες. Σε επίπεδο Α’  Εθνικής συμπληρώματα και μεταγραφές, πάντα υπάρχουν.

Πως είναι ένα σωματείο του Αγίου Δημητρίου να παίζει Α’ Εθνική και να αντιμετωπίζει μεγάλες ομάδες;
Eίναι σίγουρα διαφορετικό να παίζεις με τον Παναθηναϊκό, τον Άρη τον ΠΑΟΚ, την Καλαμαριά , τον Πανιώνιο. Καταφέραμε τα κορίτσια μας χωρίς να είναι και στόχος να πάνε σε αυτή την κατηγορία να αντιμετωπίζουν επί ίσους όρους αυτές τις ομάδες και να έχουν και επιτυχίες.

Πόσο χρόνο ασχολείστε με τον Κρόνο.
Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσφέρουν καθημερινά στην ομάδα και επί πολλές ώρες. Λειτουργούν είκοσι προπονητικά τμήματα καθημερινά και δεν μπορούμε να λείπουμε. Είναι οργανωμένο σωματείο με υπάλληλο, με τεχνικό διευθυντή, με γιατρό, με υπεύθυνο ακαδημιών. Έχει μια οργάνωση ώστε να μπορεί να λειτουργεί με τόσα παιδιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαθέτουν πολύ χρόνο.
Πραγματικά η προσφορά δεν είναι μόνο σε χρόνο αλλά και σε χρήμα αφού η πολιτεία πλέον δεν επιχορηγεί  τις ομάδες.

Επιχορηγήσεις δεν παίρνει ο Κρόνος;
Ο Κρόνος έχει να επιχορηγηθεί από την πολιτεία  τέσσερα χρόνια. Τα χρήματα που έπρεπε να είχε πάρει είναι περίπου εκατό χιλιάδες. Το 2011 βέβαια με το μνημόνιο απαγορεύτηκαν οι επιχορηγήσεις. Το μόνο που υποχρεούνται να κάνουν είναι να πληρώνουν τις μετακινήσεις αλλά δυστυχώς η Ομοσπονδία μας χρωστάει ακόμα τις περσινές μετακινήσεις.  Και βέβαια τα ταξίδια αυτά κοστίζουν. 
Υπάρχουν  σαββατοκύριακα που τα ταξίδια των ομάδων ξεπερνούν σε κόστος τις τρεις χιλιάδες ευρώ.
Oι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες αλλά η αγάπη όλων για την οικογένεια του Κρόνου μεγαλύτερη.
Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και ο Κρόνος και τα παιδιά του θα  μας χαρίσουν ακόμα πολλές ευτυχισμένες στιγμές.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 124 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν