Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ Επιδέξια κλίνατε επί ΔΕΞΙΑ

Επιδέξια κλίνατε επί ΔΕΞΙΑ

E-mail Εκτύπωση

…Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες,
κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες,
κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς,
με ιδεώδεις υποτακτικούς,
που είναι στο μυαλό νωθροί,
μα υπακοή έχουν περισσή,
αυτούς… τους έχω βαρεθεί….

Wolf Biermann  (μετάφραση Δημοσθένης Κούρτοβικ)

 Γράφει ο Κ. Χριστοδουλής

Αν η στήλη ήταν ραδιοφωνική, τότε το παραπάνω τραγούδι αφιερώνεται δικαιωματικά στον θαρραλέο;(χα!) καθηγητή του 4ου Γυμνασίου της πόλης μας, που τόλμησε κόντρα σε όλα να προστάξει ένα ολόκληρο σχολείο να αποτίσει φόρο τιμής στους επισήμους της πόλης μας κατά τη διάρκεια της παρέλασης στις 25 Μαρτίου. Ειδικά φέτος που οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου είχαν πριβέ χαραχτήρα για τους ανεπιθύμητους επισήμους και οι αστυνομικοί που παρέλασαν ήταν πολύ λιγότεροι απ’ αυτούς που δούλευαν, όντως το θράσος του καθηγητή της Φυσικής Αγωγής, κ. Τσαλίκη ήταν περισσό, αλλά συνάμα και μοναδικό, αφού σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις της παρέλασης είχαν εντελώς αντίθετη κλίση από το πρόσταγμα του καθηγητή. Υποθέτω πως το αγαπημένο παιχνίδι που διδάσκει στο μάθημά του είναι “τα στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα”, γιατί το έργο που έπαιξε στην παρέλαση ήταν ομολογουμένως μια απίστευτη υπερπαραγωγή. Δεν εξηγείται αλλιώς η κλίση “επί δεξιά” που περιχαρής υπέδειξε στους άφωνους μαθητές του, όταν αυτοί βρέθηκαν μπροστά στους επισήμους.
Περιμένω με αγωνία να δω τη θέση του Συλλόγου των εκπαιδευτικών της πόλης μας, όσο και των συναδέλφων του στο 4ο Γυμνάσιο. Η σιωπή σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι μυστική συμφωνία. Και είναι κρίμα οι δάσκαλοι να χρησιμοποιούν την προστακτική για να μάθουν στα παιδιά μας την υποτακτική…

Πάντως η προστακτική φαίνεται πως αρέσει σε πολλούς και την επιδεικνύουν προκλητικά στον Άγιο Δημήτριο. Εξακόσιοι και… βάλε ένστολοι αστυνομικοί περικύκλωσαν τον Ασύρματο και τα πέριξ της πόλης, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και δύο μόλις μέρες μετά τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου. Η επίδειξη εξουσίας αυτή τη φορά έγινε από τον υπουργό τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος προκειμένου να μιλήσει σε 40 νοματαίους σε καφετέρια έναντι του Ασυρμάτου, γέμισε τους δρόμους της πόλης αστυνομικούς που από υπερβάλλον ζήλο στο αφεντικό τους προέβησαν και σε προσαγωγές ανυποψίαστων συνδημοτών μας. Τι φοβήθηκε ο “αδιάβαστος” υπουργός που έβαλε την υπογραφή του για το μνημόνιο όπου να ‘ναι; Μην του φύγει από την καφετέρια ο κόσμος; Μα ήταν οι δικοί του άνθρωποι που είχε κουβαλήσει από το πολιτικό του γραφείο. Εξάλλου από την 17 Νοέμβρη δεν κινδυνεύει, γιατί απ’ ότι λέει ο φάκελός του την έχει κλείσει φυλακή… ή μήπως όχι; Αυτό που φοβάται ο υπουργός είναι ο λαός, γιατί τους αδιάβαστους τους αφήνει μετεξεταστέους και ενίοτε στον τόπο!
Πάντως ο Χρυσοχοϊδης και όλοι της συνομοταξίας του μου δίνουν την εντύπωση πως παίζουν ατυχώς το παιχνίδι της “μηχανής του χρόνου”. Όποιος καταφέρει να γυρίσει την Ελλάδα πιο πίσω, αυτός θα είναι και ο νικητής του παιχνιδιού. Ο Λοβέρδος ας πούμε. Έβαλε την υπογραφή του για το καινούργιο σύστημα υγείας και κατάφερε να μας αρρωστήσει όλους. Άσε την κ. Διαμαντοπούλου!  Αυτή πήρε πιο σοβαρά το ρόλο της… και μας πήγε πολλά πολλά χρόνια πίσω. Αν παρέμενε λίγο παραπάνω στο θώκο του υπουργείου Παιδείας θα μας απεδείκνυε πως όντως υπήρξε το κρυφό σχολειό, γιατί αυτό κατάφερε να φτιάξει στη θητεία της.

Μιας και μιλάμε για τη μηχανή του χρόνου, πηγαίνετε τρία – τέσσερα χρόνια πίσω. Αυτό το μήνας μαζί με τον Ιούνιο τον περιμέναμε πώς και πώς! Τώρα ο Ιούνιος φαντάζει σαν το δήμιο που θα μας δώσει τη χαριστική βολή, γιατί φέτος δε θα έρθει μόνος του, αλλά με τα μέτρα του μνημονίου. Μα κι αυτός ο Παπαδήμος! Ποιος Παπαδήμος; Ο Λουκάς, καλέ! Ο πρωθυπουργός μας. Είναι μακράν της ελληνικής πραγματικότητας. Είναι δυνατόν να προκηρύσσει εκλογές Μάιο μήνα; Ο Μάιος είναι μήνας Champion League, Final Four, Eurovision και άλλων συναφών θεαμάτων. Αυτά εδώ και χρόνια έχουν ταυτιστεί με την ιδιοσυγκρασία μας και την καθημερινότητά μας. Οι τηλεμαχίες είχαν να κάνουν με το αν πρέπει να πάμε στη Eurovision με ξένο ή ελληνικό στίχο. Τώρα τσακώνονται αν θα βγούμε απ’ τη την κρίση μ’ αυτούς που μας την έφεραν ή με τους … άλλους. Το Μάιο δε γίνονται ποτέ εκλογές! Μόνο ανατροπές και επαναστάσεις. Ο Μάιος ως προμαχώνας του καλοκαιριού είναι απόλυτος. Ή ταυτίζεσαι με την ομορφιά της φύσης ή το παίρνεις απόφαση ότι ή άνοιξη μας εγκατέλειψε. Είναι και δίσεκτοι οι καιροί, και ο λαός το εξετάζει. Ούτε γάμοι δε γίνονται, γιατί κατά πως λένε, δε στεριώνουν. Γι αυτό ίσως φαντάζουν μακρινά τα πολιτικά συνοικέσια που επιχειρούνται μέσω των εκλογών. Αν και το Μάιο παντρεύονται οι γάιδαροι (για να επικαλεστώ και πάλι το λαό, και χωρίς το φόβο του Πάγκαλου) ακόμη και οι ξεΣΑΜΑΡΩτοι αρνούνται την τελετή. Οι …άλλοι όμως, που όπως φαίνεται θα πιάσουν στις εκλογές ιστορικά ποσοστά, μεταλλάσσονται σε μουλάρια, καθώς μουλαρώνουν μπροστά στις ιδεολογικές διαφορές και είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν την εξουσία ξανά σ’ αυτούς που μας πούλησαν. Όμως η αριστερά πρωτίστως είναι τρόπος ζωής –όπως και το rock- (για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο της στήλης) και όλα τα’ άλλα έπονται. Εξάλλου και ο Μαρξ είχε ευφυώς πει πως χτυπάμε μαζί και βαδίζουμε χώρια. Αυτά όμως, φίλοι μου, θαρρώ πως είναι δύσκολα –όπως καθετί απλό- να τα σκεφτείς Μάιο μήνα. Γι αυτό σας λέω πως ο Παπαδήμος προκήρυξε εκ του πονηρού τις εκλογές Μάιο μήνα. Γιατί παρόλο που προσπαθώ να αισιοδοξήσω ευελπιστώντας οι εκλογές να φέρουν μια αλλαγή πλεύσης από τη μελαγχολία μας, μια φωνή από μέσα μου που προσπαθώ να την καταπνίξω μου λέει πως η Παπα – Ρήγα θα βοηθήσει τον Παπα- Δήμο να ψάλλει από τούδε και στο εξής το κατά Λουκά ευαγγέλιο! Και είναι η μοναδική φορά που θέλω να πέσω εντελώς έξω στις προβλέψεις μου, γιατί η χροιά της φωνής του Παπαδήμου είναι μονότονη κι εκνευριστική!!!

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

Μουσικά Αποτυπώματα

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 76 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν