Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο

E-mail Εκτύπωση

Tο 2013 είναι παρών στη ζωή μας, ή αλλιώς το 2013 μας βρίσκει παρόντες στη ζωή. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ευχή που μπορούμε να ανταλλάξουμε κάθε που αλλάζει ο χρόνος.

  Γράφει ο Κώστας Χριστοδουλής

«Του χρόνου να είμαστε όλοι παρόντες». Γιατί οι απουσίες αγαπημένων προσώπων, τέτοιες γιορτινές ημέρες  γίνονται πιο αισθητές. Οι αριθμοί πολλές φορές αντικαθιστούν τα γεγονότα και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Ταυτίζονται με την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά είναι και κωδικοί που ξετυλίγουν το κουβάρι της προσωπικής μας ζωής. Ημερομηνίες σταθμοί, που παραπέμπουν σε ιστορικές αφετηρίες ή τερματικούς σταθμούς ολόκληρων εποχών. Το έπος του 40, η επανάσταση του 21, ο Μάης του 68, η δεκαετία του 60, μοιάζουν σαν το υποκοριστικό αγαπημένων μας προσώπων που είναι οικεία στην προσωπική μας ζωή. Όπως ο Κωνσταντίνος έγινε Ντίνος και η Παναγιώτα Γιώτα, έτσι και το 1821 έγινε 21, το 1940 απλά 40, αλλά και χρονολογίες της προσωπικής μας ιστορίας, καταγράφονται με τα τελευταία τους ψηφία, σαν να είναι χρονιές αποκλειστικά δικές μας. Αυτό  -δηλαδή να αναφέρουμε μόνο τα τελευταία ψηφία ενός αριθμού- πολλές φορές λειτουργεί ευεργετικά και μας βγάζει από δύσκολες καταστάσεις. Οι κυρίες των εβδομήντα ετών ας πούμε, μ’ ένα απλό …ήντα έχουν κερδίσει χωρίς κόπο δύο ολόκληρες δεκαετίες, αφού το …ήντα παραπέμπει με άνεση και στο πενήντα. Το ίδιο ακριβώς κατά αντιστοιχία συμβαίνει και με το ..άντα, αφού τι σαράντα, τι τριάντα ξεμπερδεύεις και η ψυχολογία σου κατεβαίνει στα όρια των είκοσι. Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με την ηλικία τους επίσης, παραμένουν πολλά χρόνια στο ..9. Για μια δεκαετία είναι είκοσι εννέα, για μια δεκαετία τριάντα εννέα, σαράντα εννέα και πάει λέγοντας. Ποτέ δε στρογγυλοποιούν και ποτέ δεν περνούν τα τριάντα ένα, σαράντα ένα, πενήντα ένα κοκ. Υπάρχει μια χρονολόγηση μεγαλύτερης διάρκειας από τις Ολυμπιάδες, που με τη χρονική αυτή υπέρβαση, το 90% των γυναικών είναι σταθερά …9.
Η αριθμολαγνεία όμως, το 2013 είναι αισθητή όσο ποτέ.. Κάποτε περιμέναμε τον ταχυδρόμο να μας φέρει ευχετήριες κάρτες, ενώ τώρα μόνο που τον βλέπουμε ξέρουμε τι μας περιμένει. Τόσα € για τη ΔΕΗ, άλλα τόσα για το χαράτσι και η καρδιά σου μέχρι να ανοίξεις το φάκελλο Νο 7, χτυπάει πιο έντονα κι από ερωτευμένο εικοσάρη. Όσο για το πετρέλαιο, αποτελεί μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παρελθόντων ετών. Όλα δείχνουν πως οι ιστορικοί του μέλλοντος μετά την "εποχή του λίθου" και του "χαλκού", θα αναφέρουν την εποχή μας ως "εποχή του ξύλου". Εξάλλου το ξύλο ... γενικώς βγήκε από τον παράδεισο.  Φέτος το χειμώνα μεγαλουργούν οι ξυλόσομπες και τα τζάκια ευρείας καύσης. Καίνε από καρέκλες, τραπέζια και σερβάν, μέχρι και την ελιά του Πλάτωνα. Και μη μου πείτε πως τον εκδικίθηκαν επειδή το κορίτσι είχε εμμονές με τον πλατωνικό έρωτα και δεν ... καθόταν να προχωρήσει η σχέση στο δια ταύτα... γιατί δεν έχει λογική βάση. Έχω την εντύπωση πως κάποιοι φουκαράδες υλοτόμοι, έκοψαν την περίφημη ελιά και με τη θράκα της έψησαν λουκάνικα και πανσέτα, στήνοντας το πλατωνικό συμπόσιο του 2013, το οποίο σίγουρα είναι χειρότερο απ’ αυτό που γινόταν δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν.
Κλείνοντας παραθέτω από την Πολιτεία του Πλάτωνα απόσπασμα από το διάλογο του μεγαλύτερου αδελφού του, Γλαύκωνα, με το Σωκράτη (Α 347 b – d), διάλογος που πιθανά να έγινε κάτω από την κλεμμένη ελιά, αφιερώνοντάς το, σε όλους αυτούς τους άρχοντες τοπικούς και μη, που κόπτονται να μας διοικήσουν. Λέει λοιπόν ο Σωκράτης: "Γι’ αυτό λοιπόν, το λόγο, είπα εγώ, οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα̇ γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαραχτηριστούν εισπράττοντας φανερό μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες αποκομίζοντας κρυφό κέρδος από αυτό. Ούτε πάλι για τη δόξα γιατί δεν είναι φιλόδοξοι...". Καλή χρονιά!!

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2013 15:16 )  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

Μουσικά Αποτυπώματα

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 119 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν