Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μετακομίζει το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Μετακομίζει το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

E-mail Εκτύπωση PDF

Νίκος Ανυφαντής: «Η μετεγκατάσταση και η πιστοποίηση είναι ζήτημα επιβίωσης του κέντρου στις δύσκολες συνθήκες»

Το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες ιδρύθηκε το 1998 για να καλύψει αρχικά τις ανάγκες επτά γονέων. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα Κέντρο που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 62 παιδιά. Το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της πόλης μας όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα πια μετακομίζει σε ένα όμορφο χώρο που του παραχωρείται από το Δήμο Ηλιούπολης. Συναντήσαμε τον Πρόεδρο του ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες κ. Νίκο Ανυφαντή και μας μίλησε για τα προβλήματα τις αγωνίες και τις επιδιώξεις…

Κύριε Ανυφαντή πείτε μας για το Κέντρο
Όταν τα παιδιά αποφοιτούσαν από το ειδικό σχολείο το επόμενο «σχολείο» για αυτά ήταν στη Νέα Μάκρη. Μια άλλη λύση ήταν ένα ιδιωτικό σχολείο στην στη Καισαριανή που δεν παρείχε ικανοποιητικές υπηρεσίες.  Η ανάγκη που είχαμε να βρούμε σχολείο και να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των παιδιών οδήγησαν στην αρχή εφτά γονείς στη δημιουργία του Κέντρου το 1998. Τα καταφέραμε πολύ καλά γιατί δουλεύαμε και τρέχαμε να οργανώσουμε και να δημιουργήσουμε το ΚΕΕΠΕΑ..
 

Θα το χαρακτηρίζατε «σχολείο» τι είναι το ΚΕΕΠΕΑ;
Το λέμε κατ’ ευφημισμό σχολείο.  Παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής  υποστήριξης. Έχουμε εργασίες και προσπαθούμε να συντηρήσουμε κάποιες γνώσεις αυτών των παιδιών. Φανταστείτε αν αυτά τα παιδιά έμεναν στο σπίτι τους… Για τα παιδιά το σχολείο είναι το παράθυρο της ζωής τους.
Ο στόχος είναι να κρατήσουμε τα παιδιά ώστε να ελαφρύνουμε τις οικογένειες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 62 παιδιά και 20  άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό.
Παιδιά από 15 χρονών μέχρι όσο μπορούμε. Υπάρχουν και άτομα  που είναι 40 χρονών.

 

Από πού έχει έσοδα το Κέντρο;
Οι πόροι του Κέντρου προέρχονται από Επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Νομαρχίας Αθηνών, Νοσήλια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εκπαιδευομένων, Χορηγίες, Εθελοντική και Οικονομική βοήθεια, Δωρεές.
Είναι το μόνο σχολείο που έχει πληρωμένους τους εργαζόμενους παρόλη τις οικονομικές δυσκολίες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.
Το ΚΕΕΠΕΑ είναι Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες αναγνωρισμένο ως «Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο» και δεν έχει καμία σχέση με ΜΚΟ

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της στέγασης. 15 χρόνια στον Άγιο Δημήτριο και τώρα φεύγετε…
Θα θέλαμε να μείνουμε. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο δήμος μας. Τα παιδιά βγαίνουν στην αγορά ψωνίζουν, τα ξέρουν οι καταστηματάρχες. 20 παιδιά είναι από τον Άγιο Δημήτριο. Τα παιδιά μετακινούνται με  ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ που κάνει ένα δρομολόγιο και δύο ιδιωτικά λεωφορεία. To κόστος του ενοικίου είναι γύρω στα 16.000 ευρώ το χρόνο, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της προσβασιμότητας. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η πιστοποίηση του χώρου που δεν υπάρχει. Η προσβασιμότητα είναι προϋπόθεση για να δοθεί η πιστοποίηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπει το Κέντρο σε Προγράμματα Χρηματοδότησης.

Πότε ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη μεταφορά στην Ηλιούπολη;
Ο Δήμος Ηλιούπολης από τις αρχές του 2012 μας έχει παραχωρήσει ένα χώρο στο Πολυκλαδικά της Ηλιούπουλης. Στο ίδιο χώρο ο δήμος θα φτιάξει ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ. Πρόκειται για έναν πραγματικά όμορφο χώρο με μεγάλη αυλή που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα που πάντα θέλαμε και δεν μπορούσαμε.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βαλασσόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο που μας βοήθησαν. Εκτός από την παραχώρηση του χώρου ανέλαβαν και την οικοδομική άδεια. Και τώρα μιλάμε βήμα – βήμα και μας βοηθάνε ακόμα και στις προσφορές

Τι δυνατότητες θα δώσει ο νέος χώρος;
Ο νέος χώρος ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από εμάς και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να μετακομίσουμε.  Από εξήντα άτομα θα έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε 104 άτομα.
Ήδη έχουμε πάρει έγκριση από την Περιφέρεια για την καταλληλότητα του χώρου.  Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κέντρο διημέρευσης επεκτείνοντας δηλαδή το ωράριο διαμονής των παιδιών. Αυτό θα φέρει και  καλύτερη χρηματοδότηση από πλευράς ΕΟΠΥΥ

Μιλήσατε για διαμόρφωση του χώρου. Πόσο θα στοιχίσουν αυτές οι εργασίες και υπάρχουν πόροι ώστε να τις καλύψετε;
Ο Προϋπολογισμός είναι 170.000 έχουμε ήδη έχουν γίνει εργασίες αξίας 20.000 ευρώ. Σημαντική για εμάς είναι η προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου η οποία ανέρχεται στο ποσό τον 120.000 ευρώ, ωστόσο όπως καταλαβαίνεται μένει ένα σημαντικό ποσό που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.
Θέλουμε τη βοήθεια όλων ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοίξει δύο λογαριασμοί και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα κάνουμε την καλοκαιρινή μας γιορτή στην αυλή του νέου χώρου. Ευελπιστούμε ότι από Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να έχουμε μετακομίσει.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει βοηθήσει οικονομικά το Κέντρο;
Τον πρώτο χρόνο της θητείας της νέας διοίκησης βοηθήθηκε το Κέντρο με το ποσό των 2.500 ευρώ. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει προσπαθήσει αλλά το θέμα έμπλεξε με την Επίτροπο που δεν τον ενέκρινε γιατί όπως μου μεταφέρθηκε έχουμε τη δυνατότητα να αντλούμε έσοδα και από άλλες πηγές.

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
Η μετεγκατάσταση και η πιστοποίηση είναι ζήτημα επιβίωσης του κέντρου στις δύσκολες συνθήκες  Θέλουμε τη βοήθεια όλων για να στηρίζουμε το Κέντρο και να γίνουν οι εργασίες που θα μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσοι φίλοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στους παρακάτω λογαριασμούς :
- ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 0380101186268,
- MARFIN EGNATIA BANK 0215777/426

Ευχαριστώ πολύ κ. Ανυφαντή και εύχομαι όλα να γίνουν όπως πρέπει
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου την κοινωνία του Αγίου Δημητρίου που επί 15 χρόνια αγκαλιάζει αυτά τα παιδιά και όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν να ανοίξουμε ένα παράθυρο στη ζωή…για εκείνα..

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 134 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν