Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΠΑΙΔΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Εκδήλωση ιστορικής μνήμης του 5ου Γυμνασίου

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης του 5ου Γυμνασίου

E-mail Εκτύπωση

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013, το 5ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και την ενεργό συμπαράσταση του Συλλόγου Ρουμελιωτών της περιοχής μας καθώς και του ναού του Αγίου Βασιλείου, διοργάνωσε μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης.

Τίμησε την επέτειο, της μαρτυρικής θανάτωσης του εθνικού μας ήρωα, Αθανασίου Διάκου, μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου.
Το σχολείο, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τους μαθητές, τόσο με γεγονότα που ορίζουν την ιστορική μας μνήμη, όσο και με την ευρύτερη τοπική κοινωνία, επιχείρησε μέσω της εκδήλωσης να θυμίσει ιστορικά γεγονότα και να προκαλέσει αναστοχασμό περί αυτών. Οι μαθητές σαν σε πατινάδα, κατέβηκαν από το χώρο του σχολείου, στη γέφυρα του ρέματος της Πικροδάφνης, εν τυμπάνοις και χοροίς. Εκεί συναντήθηκαν, από τη μια πλευρά με το 7ο Δημοτικό, με συνοδεία τσαμπούνας, λαούτου και κρουστών. Απ’ την άλλη πλευρά, με το 4ο Δημοτικό, με συνοδεία γκάιντας, λαούτου και κρουστών.
Όλοι μαζί, μετέβησαν στον χώρο του ανδριάντα, όπου τελέστηκε σύντομο τρισάγιο, ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Ρουμελιωτών και σύντομος χαιρετισμός της Δημάρχου. Ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι, με μουσικές, χορούς, αθλητικά δρώμενα και κεράσματα για όλους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, έλαβαν χώρα αθλητικοί αγώνες με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα  ( διελκυστίνδα, αγώνες ανωμάλου δρόμου). Καθ’ όλη τη διάρκεια των δρώμενων, υπήρχε μουσική κάλυψη από «ζυγιές» - ζουρνάδες, γκάιντες και τσαμπούνες- που έπαιξαν θρακιώτικους, ρουμελιώτικους και νησιώτικους σκοπούς. Τη «ζυγιά», αποτελούσαν επαγγελματίες του είδους, που έπαιζαν δύο ζουρνάδες και δύο νταούλια, από τη Θήβα και τη Λιβαδειά, περιοχές που έδρασε ο Αθανάσιος Διάκος. Τους συνόδευσε μεγάλος αριθμός μαθητών του σχολείου, με κιθάρες, λαούτο, ακορντεόν και πολλά κρουστά, όπως μπεντίρ, νταϊρέδες, τουμπελέκια, τουμπάκι και πέντε νταούλια.
Ακολούθησαν κυκλωτικοί χοροί, από τους μαθητές και τους παρευρισκόμενους, κεράσματα στον φιλόξενο περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να φιλοξενήσει την όλη εκδήλωση.
Το κλείσιμο της γιορτής-εκδήλωσης , έγινε με την επιστροφή μουσικών και μαθητών, που παίζοντας και χορεύοντας, έφτασαν μέσω της παλιάς γέφυρας ξανά πίσω στο χώρο του σχολείου, όπου και κορυφώθηκε το κέφι, μέχρι τελικής πτώσης.

Ηρώ Παπαδάκη
Δ/ντρια 5ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 42 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν