Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Στη βουλή το θέμα του Ασύρματου

Στη βουλή το θέμα του Ασύρματου

E-mail Εκτύπωση

Ερώτηση στη βουλή έκανε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη για τον Ασύρματο η οποία παρευρέθηκε και στη διαβούλευση για τον Ασύρματο που έγινε χθες και ενημερώθηκε περαιτέρω.

Παραθέτουμε την ερώτηση της κ. Καφαντάρη


Θέμα: Παραχώρηση τμήματος δημόσιου ακινήτου (Ασύρματος) στο Δήμο Αγίου Δημητρίου
22/05/2013

Η περιοχή του Ασυρμάτου βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, στα όρια με τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Τμήμα της ίδιας περιοχής, με το ίδιο σημερινό όνομα, συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων απαλλοτριώθηκε με το ΒΔ της 22-07-1952 υπέρ και με δαπάνες του Δημοσίου, για την εγκατάσταση του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ).
Στη συγκεκριμένη έκταση αναπτύχθηκε αρχικά Κέντρο Εκπομπών του Α/Δ Ελληνικού και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλήθος λειτουργιών τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και λοιπών υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΥΠΑ.
Από το σύνολο της παραπάνω έκτασης, σταδιακά μετά από συνεχείς διεκδικήσεις, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, μέσω ΚΕΔ, συνολικά έκταση 42.894 τ.μ. (1983, 1997 και 2003) για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ήδη, το υπόλοιπο της έκτασης έχει αποδεσμευτεί, όσον αφορά στη χρήση του, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Φ.550/ΑΔ.687992/03-05-2011)και έχει περιέλθει στην ΚΕΔ. Η ΚΕΔ ως ιδιοκτήτης είναι αρμόδια για την παραχώρηση προς χρήση της παραπάνω έκτασης στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, με μόνη υποχρέωση την παραχώρηση προς χρήση του υπάρχοντος κτηρίου στην ΥΠΑ για τη δημιουργία μουσείου ηλεκτρονικών συστημάτων αεροναυτιλίας.
Σύμφωνα με το ισχύον αναθεωρημένο ΓΠΣ η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην πολεοδομική ενότητα 8, με μέση πυκνότητα 134, μέσο συντελεστή δόμησης 1,4 και η προβλεπόμενη χρήση είναι αστικό πράσινο και σε τμήμα του αθλητικές εγκαταστάσεις.
Μέχρι την τελευταία δεκαετία ο Ασύρματος αντιμετωπίστηκε σαν μια τράπεζα γης που θα μπορούσε να καλύψει και να στεγάσει όλες τις ελλείψεις που καταγράφονται στις υποδομές του δήμου. Κάθε φορά, που ένα τμήμα της παραχωρείτο στη χρήση του δήμου, η παρέμβαση είχε στόχο την κάλυψη του πλέον ώριμου αιτήματος όπως καταγραφόταν από τις διεκδικήσεις των δημοτών, το όραμα της Δημοτικής Αρχής και τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Σε όλες τις διαδοχικές παραχωρήσεις αναγνωρίστηκε σαν κοινόχρηστος χώρος, υπονοώντας κάθε φορά με την έννοια αυτή, τον εξωραϊσμό του, τη φύτευσή του και την επανένταξή του στο δυναμικό του Δήμου.
Με την υπ’ αριθ. Φ.550/ΑΔ.687992-Σ.805/03-05-2011 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (κοινοποίηση με το υπ’ αριθ. Φ.550/ΑΔ.687993/04-05-2011-Σ.806/04-05-2011 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προς την ΚΕΔ, το ΓΕΑ/ΕΓΑ, το ΓΕΑ/Γ5/4(2), την ΥΠΑ/Γραφείο Διοικητή και το Δήμο Αγίου Δημητρίου) παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου έκταση 32 στρεμμάτων από το χώρο του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης (Ασύρματος) για τη «δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής».
Πριν δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο μέσω της ΚΕΔ, η τελευταία απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ στο πλαίσιο των πρόσφατων συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου.
Για πρώτη φορά ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αξιοποίηση ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου, προχώρησε στη σύνταξη προμελέτης για την «Ανάπλαση πάρκου Ελ. Βενιζέλου (Ασύρματος)» με βιοκλιματικό σχεδιασμό, η οποία στάλθηκε και στην ΕΤΑΔ.
Με το υπ’ αριθ. 4329/ΑΑ.44/14-05-2013 έγγραφο της ΕΤΑΔ προς το Δήμου Αγίου Δημητρίου, η εν λόγω υπηρεσία, εκτός των άλλων, απαιτεί από το Δήμο οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, που να ανταποκρίνεται στην εύλογη αξία του ακινήτου.
Δεδομένου ότι:
 Σήμερα ο Ασύρματος αποτελεί το μεγαλύτερο ελεύθερο αδόμητο χώρο εντός των ορίων του Αγίου Δημητρίου. Η έκταση θα βελτιώσει το ισοζύγιο πρασίνου και μπορεί να αναδειχτεί μαζί με το ρέμα της Πικροδάφνης ως χώρος περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού.
 Είναι παράλογο να απαιτείται οικονομικό αντίτιμο από Φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος δεν έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος το χώρο, αλλά να τον αποδώσει ως χώρο πρασίνου και αναψυχής στους δημότες, όντας ο μοναδικός αδόμητος χώρος στην περιοχή.
 Η ενιαία αντιμετώπιση του χώρου ήταν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απαίτηση τόσο των περίοικων, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:
• Με ποια λογική απαιτείται οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, όταν η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν προβάλλει αντίστοιχο αίτημα;
• Με ποια λογική απαιτείται οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, όταν οι εγκεκριμένες χρήσεις γης από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο είναι χρήση αστικού πρασίνου;
• Τα έσοδα τα οποία διεκδικεί η ΕΤΑΔ θα κατευθυνθούν από την κυβέρνηση στη φερόμενη από αυτήν προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Καφαντάρη


 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν