Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μια γειτονιά στο "πόδι" για την κεραία στην οδό Σαχτούρη

Μια γειτονιά στο "πόδι" για την κεραία στην οδό Σαχτούρη

E-mail Εκτύπωση

Τις πρώτες μέρες του περασμένου Ιούνη, κάτοικοι της περιοχής διαπιστώσαμε ότι στην ταράτσα κατοικίας στην οδό Σαχτούρη 51 στον Άγιο Δημήτριο, εγκαταστάθηκε σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Wind με 3 κεραίες εκπομπής-λήψης, καμουφλαρισμένος σαν καμινάδα.

Αρχικά, ορισμένοι κάτοικοι κινητοποιηθήκαμε άμεσα προκειμένου να διερευνήσουμε την κατάσταση, αλλά και να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου  την απομάκρυνση της κεραίας, κάτι που παρά τις αρχικά θετικές του δηλώσεις μετά την πίεση που ασκήσαμε δεν έγινε ποτέ και έτσι ξεκινήσαμε την δυναμική μας δράση για το κατέβασμα των κεραιών.
Έτσι, μετά από συγκέντρωση που κάναμε (στη συνέχεια έγιναν αρκετές τέτοιες συγκεντρώσεις), δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Κατοίκων για την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την Σαχτούρη 51.
Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι σε απόσταση μόλις  85 μέτρων από το σημείο εγκατάστασης της κεραίας, υπάρχει μεγάλο σχολικό συγκρότημα  στο οποίο στεγάζονται 7 σχολεία (18ο Δημοτικό  Αγ. Δημητρίου, 17ο Νηπιαγωγείο Αγ. Δημητρίου, 6ο και 7ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης, 6ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης), β) σε απόσταση περί τα 80 έως 90 μέτρα λειτουργεί παιδική χαρά γ) σε απόσταση μόλις 48 μέτρων σε ευθεία γραμμή από την παραπάνω κεραία επί της οδού Αγ. Σαράντα 52 είναι εγκατεστημένη και εν λειτουργία και  άλλη κεραία εκπομπής - λήψης κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας «VODAFONE» με κωδικό αριθμό 1002565, όπως επίσης και άλλη κεραία σε απόσταση 130 μέτρων στην διασταύρωση των οδών Δραγατσανίου και προέδρου Δρακάκη καθώς και τρίτη κεραία σε απόσταση περίπου 120 μέτρων επί της οδού Ευξείνου Πόντου σε άμεση εγγύτητα με το παραπάνω περιγραφόμενο σχολικό συγκρότημα  δ) σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αυτήν την κεραία λειτουργεί ένας από τους μεγαλύτερους υποσταθμούς της ΔΕΗ. Η περιοχή – συνοικία είναι αποκλειστικά  οικιστική και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη (σε άμεση εγγύτητα μικρότερη των 10 μέτρων από το σημείο εκπομπής – λήψης κατοικούν μόνιμα γέροντες, ανήλικα παιδιά και βρέφη, καρδιοπαθείς, άτομα που φέρουν βηματοδότη, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια), ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί γείτονες διαμαρτύρονται συνεχώς για «ανεξήγητους» πονοκεφάλους.
Από την έρευνα που μπορέσαμε να κάνουμε διαπιστώσαμε ότι, η συγκεκριμένη κεραία διέθετε έγκριση από την πολεοδομία και από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων),    η οποία όμως χορηγήθηκε στηριζόμενη σε ελλιπή και ανακριβή στοιχεία (η Wind απέκρυψε και αποσιώπησε την ύπαρξη και άλλης κεραίας σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων όπως είχε υποχρέωση με βάση την διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 Ι.3 της υπ’ αριθμ. 198015/ΕΥΠΕ- ΥΠΕΚΑ/4.5.2012 , ΦΕΚ 1510 τεύχος Β.).
Επιπρόσθετα,  λειτούργησε παράνομα συνδεόμενη με οικιακό ρεύμα, όμως  αναγκάσθηκε στη συνέχεια μετά την δυναμική μας παρέμβαση αλλά και λόγω της καταγγελίας μας τόσο στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Δημητρίου, όσο και στην ΔΕΗ και αυτοψίας που έγινε από υπάλληλο αυτής, να την αποσυνδέσει.
Τέλος,  διαπιστώθηκε ότι ο παραπάνω σταθμός βάσης της Wind εδράζεται επί αυθαιρέτου τμήματος του δώματος της οικοδομής καθ’  υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπομένου ύψους και με το από 7.7.2014 υπ΄ αριθμ. πρωτοκόλλου 25189 έγγραφο της Διεύθυνσης Tεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Δημητρίου προς την Πολεοδομία Αργυρούπολης ζητήθηκε η ανάκληση της από 7.11.2013 έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών σταθμού κινητής τηλεφωνίας, που εδόθη από την ανωτέρω Υπηρεσία προς την Wind.
Σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήσαμε στη γειτονιά με το σύνολο των κατοίκων που μένουν εκεί, αλλά και στους διπλανούς δρόμους, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε σε συνεργασία με όποιον θεσμικό (Δήμο) ή άλλο φορέα ή άτομο  έχει την ίδια άποψη, γιατί η προαναφερόμενη κατάσταση σε συνδυασμό με την ύπαρξη άλλων … 30 κεραιών κινητής τηλεφωνίας μόνο !!! στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, οδηγεί σε δραματική επιδείνωση των συνθηκών της ζωή μας, τόσο στην γειτονιά μας, όσο και στους δύο Δήμους που αφορά το θέμα, δηλαδή και του Αγίου Δημητρίου και της Νέας Σμύρνης.
Ήδη, μετά από ενέργειες της Πρωτοβουλίας μας  εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά  μέτρα 55 συμπολιτών μας κατά της Wind, με την συμπαράσταση του Δήμου Αγίου Δημητρίου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Αγίου Δημητρίου και βρισκόμαστε σε αναμονή της δικαστικής απόφασης από την οποία προσδοκούμε  να απαγορευτεί προσωρινά η λειτουργία της κεραίας μέχρι την κύρια αγωγή μας. Οι παραπάνω δικαστικές παρεμβάσεις, όπως επίσης και τα έξοδα των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων, έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποκλειστικά με συγκέντρωση χρημάτων από τους κατοίκους κάτι που είναι αντιληπτό έχει γίνει με ιδιαίτερο κόπο, υπολογίζοντας και τις ανάγκες που έχουμε όλοι μας την δύσκολη τούτη εποχή. Για τα παραπάνω έξοδα, τηρείται αναλυτικός οικονομικός απολογισμός, ο οποίος δημοσιοποιείται στις συγκεντρώσεις μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους τόσο μεμονωμένα άτομα, όσο και δημοτικές παρατάξεις και φορείς της πόλης μας και αναμένουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να ενημερώσουμε και την σχολική κοινότητα για τα παραπάνω.
Επειδή τα προαναφερόμενα δημιουργούν ήδη τεράστιο πρόβλημα στην ποιότητα ζωής μας.
Επειδή το θέμα της συσσώρευσης της ακτινοβολίας κάθε μορφής είναι ένα θέμα που αφορά όλους και ιδιαίτερα τα παιδιά μας.
Επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα «δήθεν» χαμηλά όρια που έχουν  ψηφιστεί με την αλλαγή του νόμου τα τελευταία χρόνια.
Καλούμε κάθε γείτονα, κάτοικο, φορέα ή συλλογικότητα των Δήμων Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης, να στηρίξει την προσπάθεια για την απομάκρυνση της κεραίας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δούμε πλέον το όλο θέμα  στο σύνολό του όχι μόνο τοπικά στην κάθε περιοχή, αλλά στο σύνολο των Δήμων μας.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της κεραίας

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 129 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν