Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑΤΑ Διεθνές Συνέδριο στην Αμερική για την Μινωική Κρήτη

Διεθνές Συνέδριο στην Αμερική για την Μινωική Κρήτη

Στην έδρα ο τ. πρέσβης κος Τσίλας, καθήμενοι από αριστερά η κα Μ. Βλαζάκη, Έφορος Αρχαιοτήτων Χανίων, ο ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας κος J. Muhly, ο κος M. Wiener, Πρόεδρος του Institute for Aegean Prehistory, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Hunter College της Νέας Υόρκης κος R. Koehl.Ογδόντα χιλιάδες Αμερικανοί  θαύμασαν τη  Μινωική Κρήτη
Μια σπουδαία πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».

 Το πέρας της εξαιρετικής αρχαιολογικής έκθεσης με θέμα «Ο μινωικός κόσμος: εξερευνώντας τη γη του λαβυρίνθου» σηματοδοτήθηκε από την οργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2008, στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση όπως και το συνέδριο οργανώθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» σε συνεργασία με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κρήτης και φιλοξενήθηκαν στο θαυμάσιο χώρο του Ιδρύματος.

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν γνωστοί στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα επιστήμονες, εν ενεργεία ή αφυπηρετήσαντες, από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, αρκετά Αμερικανικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας (Pennsylvania, Bryn Mawr, Temple), του Τέξας αλλά και προσωπικότητες από το Ινστιτούτο της Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP).
Η Νέα Υόρκη, η μεγαλούπολη στην οποία, όπως είθισται να λέγεται, χτυπά η καρδιά του κόσμου, δεν είχε μέχρι τώρα την ευκαιρία να συναντηθεί με τα αριστουργήματα του μινωικού πολιτισμού. Από τη μια, η έκθεση πρόσφερε αυτή τη δυνατότητα στο κοινό των φιλότεχνων και φιλίστορων της πόλης. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να συνομιλήσουν, σιωπηλά αλλά εύγλωττα, με τα επιτεύγματα της μινωικής Κρήτης στη διαχρονικότητά τους. Από την άλλη, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους ομιλητές να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να μοιραστούν, στη βάση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, αυτή την εξειδικευμένη γνώση τους απλόχερα με το ευρύτερο κοινό.  
Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου κινήθηκαν σε διάφορους άξονες. Συζητήθηκαν ζητήματα όπως:  η θέση της Κρήτης στο τότε διεθνές περιβάλλον και οι απαρχές του θαλάσσιου εμπορίου, η Πρώιμη Χαλκοκρατία στην Κρήτη και οι πιθανές σχέσεις της με περιοχές της Μέσης Ανατολής, το πρόβλημα της επονομαζόμενης Μινωικής Θαλασσοκρατίας, μέσα από το πρίσμα των σχέσεων της μεγαλονήσου και της νήσου Κέας, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της μινωικής Κρήτης, με έμφαση στις καλλιέργειες της ελιάς και του αμπελιού, τα δεδομένα για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών μιας σημαντικής πόλης, του Μόχλου, στην περίοδο ακμής του μινωικού πολιτισμού, δηλαδή του 15ου π.Χ. αιώνα, η αρχιτεκτονική των μινωικών επαύλεων, ως οικονομικών κέντρων της περιφέρειας του νησιού, οι σχέσεις ανακτόρου και ιερού χώρου, με ειδική αναφορά στο ιερό κορυφής του Γιούχτα στην περιοχή της Κνωσού, οι επαφές και σχέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων κατά τον 15ο π.Χ. αιώνα, μέσα από τη μελέτη της τέχνης, η επίδραση της μινωικής Κρήτης στη διαμόρφωση της Γραμμικής Β Γραφής (ελληνικής γραφής), ο ρόλος και η σημασία της νήσου Γαύδου στη μακρόχρονη πορεία του μινωικού πολιτισμικού ιδιώματος και τέλος, τα προβλήματα και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών κατά την Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη.
Είναι φανερό ότι η επιλογή της θεματικής των επιμέρους ανακοινώσεων είχε ως στόχο την κάλυψη ενός μεγάλου φάσματος πολιτισμικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που μελετά τον μινωικό πολιτισμό. Ο στόχος ήταν υψηλός αλλά, κατά γενική ομολογία, εφικτός.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Συνεδρίου μας έδωσε η κα Ελένη Μαντζουράνη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μία εκ των συνέδρων.

Πέτρος Κουγεντάκης

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 61 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν