Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ & ΚΟΥΖΙΝΟΣ Κέικ με σοκολάτα σε πολλαπλές χρήσεις και στρώσεις.

Κέικ με σοκολάτα σε πολλαπλές χρήσεις και στρώσεις.

Αναφέρομαι πολύ συχνά στην οικονομική κρίση αλλά είναι κάτι που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Παρόλα αυτά οι γιορτές πλησιάζουν δειλά-δειλά.

Οι βιτρίνες των καταστημάτων βάζουν τα γιορτινά τους και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση βομβαρδίζουν παιδιά και γονείς για τα δώρα που θα τους φέρει και φέτος ο Αι Βασίλης με τι διαφορά ότι εκτός από τον μάλλινο κόκκινο σκούφο του θα φορά και το φέσι των γονιών. Και επειδή δεν θέλω να σας πικράνω άλλο για αυτή την εβδομάδα θα σας γλυκάνω προτείνοντας σας ένα γλυκό, εύκολο, νόστιμο, αμαρτωλό αλλά και βαθύτατα πολιτικοποιημένο και επίκαιρο λόγω … χρώματος.

Μαγειρική

«Μαύρο δαγκωτό»
(Κέικ με σοκολάτα σε πολλαπλές χρήσεις και στρώσεις)


Υλικά (για 1 μεγάλο κέικ)

• 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει
      μόνο του
• 1 πακέτο φυτικό βούτυρο
     (250 γρ.)
• 4 αυγά (βιολογικά)
• 2 βανίλιες
• 1 γιαούρτι στραγγιστό μικρό
     κεσεδάκι αλλά μεγάλο στα λιπαρά
• 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
• 2 ποτήρια ζάχαρη
• 1 κουβερτούρα
• 4 κουταλιές της σούπας κακάο
• λίγο ξύσμα πορτοκάλι
• τρούφα σοκολάτα

Για την γέμιση
• πραλίνα φουντουκιού

Για την επικάλυψη
(γλάσο σοκολάτας)

• 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
     άχνη
• 2 κουταλιές της σούπας γάλα
• 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
• 100 γρ. βούτυρο σε μικρά
      κομμάτια

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υλικά μας ένα προς ένα γιατί ως γνωστόν στην ζαχαροπλαστική δεν χωράν τσαπατσουλιές. Μόλις λιώσει το βούτυρο μας το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και βάζουμε ένα – ένα τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το γιαούρτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα μας το οποίο δεν σταματάμε να ανακατεύουμε την λιωμένη κουβερτούρα και το κακάο. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη ή πλαστική σπάτουλα και μόλις δούμε ότι ξεκολλάει με ευκολία από την λεκάνη και έχει γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός το ρίχνουμε στην αντικολλητική μας φόρμα την οποία όμως καλό είναι να έχουμε λίγο βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C για μία ώρα περίπου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ανοίγουμε τον φούρνο μας στα πρώτα 15 λεπτά γιατί το κέικ μας δεν θα φουσκώσει. Για να δούμε αν είναι έτοιμο απλά το καρφώνουμε με ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό χωρίς δηλ. ίχνος ζύμης επάνω του είμαστε εντάξει. Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε την κουβερτούρα μας σε ένα κατσαρολάκι και την λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη, το γάλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο το βούτυρο χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, το οποίο πρέπει να μας δώσει σαν αποτέλεσμα ένα λείο γυαλιστερό μίγμα. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από το μάτι και  αφήνουμε το γλάσο μας να γίνει χλιαρό. Σε αυτό το διάστημα έχουμε ξεφορμάρει το κέικ το έχουμε κόψει στην μέση οριζόντια και το έχουμε χωρίσει στα δυο. Αλείφουμε την κάθε επιφάνεια με την πραλίνα φουντουκιού και το κολλάμε ξανά!
Τέλος απλώνουμε αργά και προσεκτικά το γλάσο μας σε όλη την επιφάνεια του κέικ και ολοκληρώνουμε την αμαρτία μας με το πασπάλισμα της σοκολατένιας τρούφας. Συνοδεύει πολύ πετυχημένα τον απογευματινό σας καφέ αλλά και τα δάχτυλα σας που θα γλείφετε από ευχαρίστηση.

Διακόσμηση

Κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός να στρωθούν τα χαλιά το σπίτι αποκτάει άλλη χάρη. «Ντύνεται» που λέμε μιας και ένα χαλί ταιριάζει τόσο σε ένα «κρύο» μαρμάρινο πάτωμα όσο και σε ένα «ζεστό» ξύλινο πάτωμα.
Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες για χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες, κουρελούδες μιας και έχουν  την τιμητική τους και την χρηστικότητα τους  αυτήν την περίοδο:

•Η επιλογή του χρώματος στο χαλί σας παίζει τον πρώτο ρόλο. Εάν ο χώρος σας είναι μικρός και θέλετε να τον «μεγαλώσετε» επιλέξτε ένα ανοιχτόχρωμο χαλί. Τα σκούρα χρώματα προτιμήστε τα για πιο «ζεστά» αποτελέσματα ενώ τέλος ένα χαλί με παρδαλά χρώματα δεν ενδείκνυται για δωμάτια που επιθυμείτε να χαλαρώνετε. 
• Παίξτε με τα σχήματα των χαλιών αρκεί όμως να ταιριάζουν χρωματικά. Η επιλογή ενός τέτοιου χαλιού μπορεί να δώσει ύφος σε μια χαλαρή διακόσμηση. Στην αντίθετη περίπτωση η ύπαρξη έντονων διακοσμητικών στοιχείων σε ένα χώρο εξισορροπείται με την παρουσία ενός χαλιού σε ουδέτερες ή παλ αποχρώσεις.
• Αν έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε ένα χειροποίητο χαλί προσέξτε να μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι δεν είναι καλό επειδή σε μερικά σημεία το χρώμα δεν είναι το ίδιο ή οι διαστάσεις του δεν είναι ακριβείς. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά όταν πρόκειται για κάτι φτιαγμένο στο χέρι.
• Όταν τοποθετείτε το χαλί σας στο σαλόνι πρέπει να ξέρετε ότι καλό είναι να μην περνάει κάτω από τον καναπέ ενώ οι καρέκλες της τραπεζαρίας όταν μετακινούνται πρέπει να πατάνε ολόκληρες πάνω του, οπότε αναγκαστικά επιλέγουμε ένα μεγάλο χαλί.
• Για το παιδικό δωμάτιο επιλέξτε την βολική λύση της μοκέτας από τοίχο σε τοίχο εξασφαλίζοντας έτσι ζεστασιά για τα πιτσιρίκια σας αλλά και όλο τον χώρο διαθέσιμο για παιχνίδι στα … μαλακά.
• Η διαχρονική αξία της φλοκάτης είναι ιδανική για να ντύσει το εξοχικό σας μιας και δίνει μια νότα … χωριάτικης θαλπωρής. Σε φοιτητικά ή εργένικα σπίτια είναι ιδανική για βραδιές χουχουλιάσματος και διαβάσματος.
• Για το τέλος αφήσαμε την ταπεινή κουρελού, η οποία μπορεί να στρωθεί στην κουζίνα σας δίνοντας της ένα αέρα άλλης εποχής λιγότερο καταναλωτικής και περισσότερο ανθρώπινης και ζεστής. Εξάλλου είναι πρακτική αφού τινάζετε ενώ πλένεται εύκολα στο… πλυντήριο.

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα με νέες ιδέες.
D’ après Mariette

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν