Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017
    
Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 4ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου.

4ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου.

E-mail Εκτύπωση

Το Ο.Τ. 1273 Δράμας-Αγ. Βασιλείου-Όθωνος «έδειξε» ο Ζαχαρόπουλος και ψήφισε ομόφωνα η Δ.Ε.Π. «Καταπέλτης» τα στοιχεία του προϊσταμένου του 3ου Γραφείου Δ.Ε.

Τη ζοφερή πραγματικότητα σε μια δημοτική αρχή που εθελοτυφλεί παρασυρόμενη από «μικροσυμφέροντα» που τα «βαφτίζει» «κοινωνικούς λόγους», κατέδειξε ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Ζαχαρόπουλος στη συνάντηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, την πρώτη με πρόεδρο τον Δημήτρη Γαλανάκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου με μοναδικό θέμα το 4ο Λύκειο.
Η –φιλότιμη- «προσπάθεια» που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος Νίκος Λαζαρόπουλος, ώστε να μη θιγεί το οισυγκεκριμένο κόπεδο  (Ο.Τ. 1273 Δράμας-Αγ. Βασιλείου-Όθωνος), κάτι που ήταν επιθυμία και του πρώην δημάρχου Παντελή Ειρηνάκη, το μόνο που κατάφερε ήταν να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την ανέγερση του 4ου Λυκείου και στέλνοντας –ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμα 4 στους 10 αποφοίτους των Γυμνασίων της πόλης μας σε γειτονικούς δήμους (Δάφνη, Ν. Σμύρνη, Άλιμο), ενώ παράλληλα οι μαθητές που συνεχίζουν στα τρία λύκεια του Αγ. Δημητρίου, συνεχίζουν ν’ ασφυκτιούν σε αίθουσες με 30 παιδιά.
Ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Δ.Ε. είπε καθαρά πως, αν είχε περάσει από την αρχή το οικόπεδο του Ο.Τ. 1273, θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Αλλά και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ψήφισε ομόφωνα τη δέσμευση του οικοπέδου Κουτσαβλάκη.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος ανέφερε στην εισήγησή του τα εξής:
• Η ίδρυση του 4ου ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου έγινε με βάση την 62088/Δ4/21-6-2006 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 869/τ.Β’/10 Ιουλίου 2006).
• Ο Ο.Σ.Κ. με το αρ. πρωτ. ΕΓ 32-Τ/24759/23-11-2006 έγγραφό του προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, προτείνει τη συγκρότηση νέας αρμόδιας επιτροπής για να κρίνει την καταλληλότητα και αναγκαιότητα απόκτησης χώρου για την ανέγερση διαδακτηρίου του 4ου ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου.
• Για τη στέγαση του 4ου ΓΕ.Λ. προτάθηκε το οικόπεδο της οδού Δράμας.
• Η αρμόδια επιτροπή με το 13/3/2008 πρακτικό καταλληλότητας αποφάσισε ως αναγκαίο και κατάλληλο το χώρο επί των οδών Αγ. Βασιλείου-Δράμας-Όθωνος-Γράμμου (Ο.Τ. 1273) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΊΟΥ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΕ.Λ. Η προηγούμενη επιτροπή απέρριψε το οικόπεδο (εμβαδού 2.560 τ.μ.) επί των οδών Αγ. Βασιλείου και Φιλιατρών (Ο.Τ.1278), γιατί, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αγ. Δημητρίου, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως «πολιτιστικό κέντρο» και έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες αξιοποίησής του.
• Ο Ο.Σ.Κ. με το αρ. πρωτ. ΕΓ 32-Τ1/10371/21-4-2008 έγγραφό του προς τον δήμαρχο Αγ. Δημητρίου, παρακαλεί «να προχωρήσετε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό του παραπάνω χώρου ως "σχολικού" και να μας ενημερώσετε για την έκδοση σχετικού ΦΕΚ».
• Το δημοτικό συμβούλιο, για κοινωνικούς λόγους, δεν προχώρθησε στον χαρακτηρισμό του εν λόγω οικοπέδου ως «σχολικού». Σε επίσκεψη της Διευθύντριας Δ.Ε. Δ’ Αθήνας κ. Καζακοπούλου Δόμνας και του προϊσταμένου του 3ου Γραφείου στον δήμαρχο κ. Λαζαρόπουλο τους ενημέρωσε ότι θα παραχωρήσει οπωσδήποτε το οικόπεδο που προοριζόταν για πολιτιστικό κέντρο.
• Νέα επιτροπή καταλληλότητας αποφάσισε στις 26 Αυγούστου 2008, την καταλληλότητα του οικοπέδου που προοριζόταν για πολιτιστικό κέντρο και το οποίο, στο μεγαλύτερο μέρος, ήταν ιδιοκτησία του Δήμου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο δήμαρχος Αγ. Δημητρίου και σε συγκέντρωση πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛΑ Αγ. Δημητρίου (σ.σ. Αργοστολίου), παρουσία της διευθύντριας της Δ’  Αθήνας και του προϊσταμένου του 3ου Γραφείου.
• Στο με ημερομηνία 26/8/2008 πρακτικό καταλληλότητας η αρμόδια επιτροπή κρίνει ως αναγκαίο και κατάλληλο το χώρο επί των οδών Αγ. Βασιλείου-Φιλιατρών- Όθωνος και Ματρόζου (Ο.Τ. 1278), στηριζόμενη σε έγγραφο του Δήμου Αγ. Δημητρίου προς τον Ο.Σ.Κ. στο οποίο προτείνεται αυτός ο χώρος, τμήμα του οποίου ανήκει στον Δήμο Αγ. Δημητρίου, ο οποίος –με το ίδιο έγγραφο- προτίθεται να τον παραχωρήσει στον Ο.Σ.Κ.
• Ο Ο.Σ.Κ. με το με αρ. πρωτ. ΕΓ 32-Τ1/27526/31-10-2008, έγγραφό του προς τον δήμαρχο του Αγ. Δημητρίου, παρακαλεί «να προχωρήσετε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό του παραπάνω χώρου ως "σχολικού" και να μας ενημερώσετε για την έκδοση σχετικού ΦΕΚ».
• Ο Ο.Σ.Κ. με το αρ. πρωτ. ΕΓ 32-Τ1/27527/21-10-2008 έγγραφό του προς τον Δήμο Αγ. Δημητρίου, παρακαλεί «να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση του κτηματολογίου που αφορά στον συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης του χώρου στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε.». (Tμήμα του υπό επιλογή χώρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογικού Γραφείου Ηλιούπολης, εμβαδού 1.295 τ.μ. ανήκει στον Δήμο Αγ. Δημητρίου και το υπόλοιπο σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 19330/4-6-2008, έγγραφο του Δήμου Αγ. Δημητρίου, ως "κύριος" όλων των εδαφικών τμημάτων του Ο.Τ. Γ1278 είναι ο ίδιος ο Δήμος).
• Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγ. Δημητρίου με την αριθ. 393/2008 απόφασή του, αποφάσισε α) «ότι είναι σύμφωνο με ανταλλαγή του ακινήτου του Δήμου μας στο Ο.Τ. 1278 περιοχή "Μεσονήσι" εμβαδού2.821,28 τ.μ. με ακίνητο ή ακίνητα του Ο.Σ.Κ. ίσης αξίας, εκτιμήσεις που θα γίνουν από την Εκτιμητική Επιτροπή Ακινήτων του Δήμου μας και από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις», β) «τη συνέχιση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής».
• Η απάντηση του Ο.Σ.Κ. στην πρόταση του Δήμου Αγ. Δημητρίου για ανταλλαγή, ήταν αρνητική και την οποία άρνηση, ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή πριν από λίγες μέρες.
• Η λύση να στεγαστεί το 4ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου στα Εσπερινά (και λόγω της αποχώρησης του 3ου ΓΕ.Λ. Δάφνης) μας ήταν γνωστή, αλλά δεν ικανοποιεί τις ανάγκες στέγασης των μαθητών που αποφοιτούν από το 6ο, 2ο και 5ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, δεδομένου ότι η απόσταση είναι μεγάλη. Η ανάγκη στέγασης του 4ου ΓΕ.Λ. είναι στην περιοχή του 3ου ΓΕ.Λ., ώστε να αποσυμφορηθεί αυτό και να μην απομακρύνονται μαθητές σε σχολεία του Αλίμου.
• Γι’ αυτό άλλωστε, στα Εσπερινά Γυμνάσιο-ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου και ύστερα από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, η Νομαρχία Αθηνών αποφάσισε να στεγαστεί  το πρωί το ΚΕΕΠΕΑ – Ορίζοντες με το με άρ. πρωτ. 3761/11-2-2009 έγγραφό της.

Πόσοι μαθητές πάνε σε λύκεια
άλλων δήμων

Το 3ο Γραφείο για το σχολικό έτος 2009-10 –ενδεικτικά και με προσέγγιση- προγραμματίζει την κατανομή των μαθητών που θ’ αποφοιτήσουν από τα Γυμνάσια του Αγ. Δημητρίου ως εξής:
• 1ο Γυμνάσιο: Αποφοιτούν 100. Απ’ αυτούς, οι 40 θα σταλούν στο 3ο ΓΕ.Λ. Δάφνης και οι υπόλοιποι 60 στο 1ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου.
• 5ο Γυμνάσιο: Αποφοιτούν 100. Από αυτούς οι 40 θα σταλούν σε ΓΕ.Λ. του Αλίμου και οι υπόλοιποι 60 στο 1ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου. Έτσι, το 1ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου θα έχει στην Α’ Λυκείου 120 μαθητές.
• 6ο Γυμνάσιο: Αποφοιτούν 71.
• 2ο Γυμνάσιο: Αποφοιτούν 130. Από τους 201 αποφοίτους αυτών των δύο Γυμνασίων θα σταλούν περίπου 80 στον Άλιμο και οι υπόλοιποι στο 3ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου. Έτσι, το 3ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου θα έχει στην Α’ Λυκείου περίπου 120 μαθητές.
• 3ο Γυμνάσιο: Αποφοιτούν 93.
• 4ο Γυμνάσιο: Αποφοιτούν 60. Από τους 153 μαθητές που αποφοιτούν από τα δύο αυτά Γυμνάσια, θα σταλούν περίπου 30 μαθητές στο 3ο ΓΕ.Λ. Δάφνης, περίπου 30 μαθητές στο 6ο ΓΕ.Λ. Ν. Σμύρνης και οι υπόλοιποι 90 μαθητές στο 2ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρί
ου. Έτσι, το 2ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου θα έχει στην Α’ Λυκείου περίπου 90 μαθητές.
Ο προγραμματισμός αυτός είναι με βάση το δυναμικό των Γυμνασίων μας και κατά προσέγγιση διότι δεν γνωρίζουμε πόσοι μαθητές:
• θα λάβουν απολυτήριο Γυμνασίου
• θα συνεχίσουν σε Επαγγελματικά Λύκεια
• θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο
• θα ζητήσουν μεταγραφή λόγω μετακόμισης στον Αγ. Δημήτριο.
Από τον προγραμματισμό αυτόν προκύπτει ότι από τα Γυμνάσια του Αγ. Δημητρίου:
• Περίπου 30 μαθητές θα σταλούν στο 6ο ΓΕ.Λ. Ν. Σμύρνης.
• Περίπου 70 μαθητές θα σταλούν στο 3ο ΓΕ.Λ. Δάφνης που έχει τη δυνατότητα να τους δεχτεί. Το ίδιο εκτιμούμε ότι θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια, αφού η περιοχή εκείνη του Αγ. Δημητρίου και της Δάφνης δεν έχει μεγάλη ανοικοδόμηση.
• Περίπου 20 μαθητές θα σταλούν σε ΓΕ.Λ. του Αλίμου, ελπίζοντας ότι θα τους δεχτούν. Πάντως οι θέσεις στα ΓΕ.Λ. του Αλίμου για τους μαθητές του Αγ. Δημητρίου, όλο και περιορίζονται, αφού και η περιοχή του Αλίμου έχει επίσης ραγδαία ανοικοδόμηση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιμένουμε να στεγάσουμε το 4ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου σε περιοχή κοντά στο 5ο, 2ο και 6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου. Για ν’ αποσυμφορήσουμε το 3ο και το 1ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου.
Η αρχική πρόταση για τη στέγαση του 4ο ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου στο Ο.Τ. 1273 έλυνε το πρόβλημα, γι’ αυτό και η επιτροπή αποφάσισε την καταλληλότητα του οικοπέδου. Η εκ νέου επανεξέταση του οικοπέδου θέτει ένα θέμα δεοντολογίας για τα μέλη της επιτροπής, τα οποία πρέπει να πειστούν ότι η Δημοτική Αρχή έχει όντως την πρόθεση να χαρακτηρίσει τον χώρο ως «σχολικό» και να βοηθήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του εν λόγω οικοπέδου. Άλλωστε η κ. Καζακοπούλου, ως πρόεδρος είναι ιδιαίτερα αρνητική σε άλλη λύση, διότι θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον υποτιμητικό το ένα έγγραφο να διαδέχεται το άλλο χωρίς αποτέλεσμα.
Σε καμια περίπτωση δεν πρόκειται να προτείνει ενοικίαση κτηρίου για τη στέγαση του 4ου ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου, αν προηγουμένως δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ανέγερσης του κτηρίου του 4ου ΓΕ.Λ. Αγ. Δημητρίου.
Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας αποφάσισαν ομόφωνα:
Α) Τη δέσμευση του οικοπέδου επί των οδών Δράμας, Αγίου Βασιλείου & Όθωνος που βρίσκεται στο Ο.Τ. 1273 ως την καλύτερη λύση για τη στέγαση και λειτουργία του 4ου Λυκείου.
Β) Τη διαβίβαση της ανωτέρω απόφασης της ΔΕΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο για χαρακτηρισμό του ανωτέρου χώρου ως σχολικού για την ανέγερση του 4ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 76 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν