Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική Δ.Σ - ΝΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ Τα νιάτα συζητάνε για το περιβάλλον.

Τα νιάτα συζητάνε για το περιβάλλον.

E-mail Εκτύπωση

Διαδημοτική συνεργασία για το περιβάλλον και την οικολογία από το ΤΟ.ΣΥ.Ν Αγίου Δημητρίου.

Μια πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα "Διαδημοτική συνεργασία για το περιβάλλον – Οικολογία 2009" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου μετά από πρωτοβουλία του ΤΟΣΥΝ του Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή έξι ακόμη Τοπικών Συμβουλίων Νέων από δήμους της Αττικής αλλά και της περιφέρειας (Δήμος Ιτέας).
Το κλίμα πολύ ευχάριστο όμορφο και φιλικό από τα νιάτα που γέμισαν ασφυκτικά από νωρίς το αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη, έτοιμα να εκφράσουν αλλά και να ακούσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το περιβάλλον και να θέσουν προτάσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κοκκώνης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Θεόφιλος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Τάσος Αυρηλιώνης, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γεώργιος Ζέρβας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Γεώργιος Ταμπακόπουλος και Νίκος Βρεττός, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Ελευθέριος Μπούλιας, ο συνεργάτης του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Γεώργιος Τσαμπάς, ο Διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Υφυπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κ. Δημήτρης Σιάχος, η Πρόεδρος Μακεδονομάχων Γυναικών κ. Ευγενία Καψή, ο Πρόεδρος του περιβαλλοντικού Σωματείου "Υληωρός" κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης, ο Πρόεδρος των Ηλείων Αγίου Δημητρίου κ. Ανδρέας Μπαγρής, εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Αγίου Δημητρίου, πολλοί νέοι και νέες, δημότες του Αγίου Δημητρίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος της πόλης του Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε τη στήριξή του σε τέτοιες εκδηλώσεις ζωτικής σημασίας ενώ ανέφερε τα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε οι δημότες να απολαμβάνουν μια καθαρή και όμορφη πόλη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι :
• Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ψηφίστηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να φυτεύεται ένα δέντρο για κάθε νέα γέννηση που έρχεται στο δημοτολόγιο του Αγίου Δημητρίου.
•Επιπρόσθετα ενισχύονται οι δεντροφυτεύσεις με όλο και περισσότερα δέντρα κάθε χρόνο.
•Συνεργασία Δήμου Αγίου Δημητρίου με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση συσκευασιών και την κομποστοποίηση.
•Παραλαβή δυο απορριμματοφόρων φυσικού αερίου.
•Προώθηση της ενημέρωσης των δημοτών με φυλλάδια για την καθαριότητα και το περιβάλλον.
•Ενίσχυση του εθελοντισμού – συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις.
•Συμμετοχή στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό γεγονός "Ώρα της Γης".
•Ενημέρωση των μαθητών του Δήμου για θέματα περιβάλλοντος ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση.
•Εντατικοποίηση των καθημερινών προσπαθειών ώστε οι δημότες να απολαμβάνουν μια καθαρή και όμορφη πόλη δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε ευαίσθητους χώρους όπως σχολεία.
Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Τσιούρη έκλεισε λέγοντας: "Όλοι μαζί μπορούμε πραγματικά με καλύτερη περιβαλλοντική αγωγή μέσα σε μια ανοιχτή και συμμετοχική κοινωνία να γίνουμε ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες με στόχο να κρατήσουμε το περιβάλλον μας καθαρό ανεξάρτητα από κομματικές ταυτότητες και πολιτικές πεποιθήσεις".

Δείτε σχετικά video:


Μέρος Πρώτο

Μέρος Δεύτερο

Μέρος Τρίτο


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Θεόφιλος Αναστασιάδης, ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και την αμέριστη αποδοχή που έλαβε από τους νέους, έκανε μια πρόταση: "Να ενώσουμε όλοι μαζί τα χέρια για το περιβάλλον, να προβούμε δηλαδή  σε μια συμβολική κίνηση θέλοντας έτσι να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση και να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα στις νεότερες γενιές και τα παιδιά μας".
Ο Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Αγίου Δημητρίου κ. Γ. Τσιούρης στο δικό του χαιρετισμό μεταξύ άλλων ανέφερε:
"Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Νέας Γενιάς, Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριε Αντιδήμαρχε, Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην ημερίδα που διοργανώσαμε σήμερα με θέμα "Διαδημοτική Συνεργασία για το περιβάλλον – Οικολογία 2009".
Περίπου εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ. Από τις πρώτες μέρες ύπαρξης αυτού του νέου θεσμού αναρωτιόμουν ποιος πραγματικά είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους. Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα και έδωσα τη δική μου απάντηση. Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων δημιουργήθηκε με πρώτο και βασικό γνώμονα ν' ακουστούν οι νέοι. Πρέπει ν' ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Εάν καταφέρουμε αυτό και το μεταδώσουμε σωστά και τεκμηριωμένα στους μεγαλύτερους και στους έχοντες την εξουσία, τότε σίγουρα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να επιτύχουμε το στόχο μας.
Ακούγοντας εδώ και ένα χρόνο τους νέους του Δήμου μου καταλήγω στο ότι οι νέοι εστιάζονται σε τρία βασικά προβλήματα (και τα αναφέρω με σειρά προτεραιότητας), ανεργία, εκπαιδευτικό σύστημα, περιβάλλον. Έτσι αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες του σημερινού νέου, θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη οι άξονες και οι δράσεις που θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο να είναι οι παραπάνω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιασμού η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αφετηρία μιας σειράς δράσεων οι οποίες θα είναι ωφέλιμες στους νέους.
Σήμερα νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχής για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με αυτό που αντικρίζω τώρα μπροστά μου. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που βλέπω μπροστά μου μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη νέους που ήρθαν εδώ σήμερα ν' ακούσουν τους συναδέλφους τους.
Εμένα προσωπικά αυτό μου δείχνει τρία σημαντικά πράγματα, ότι οι νέοι είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς το περιβάλλον, ότι οι νέοι γίνονται ενεργοί πολίτες και ότι οι νέοι όταν τους δοθεί ο χώρος εκφράζονται.
Στις μέρες μας έχει καταντήσει να μην υπάρχει ελευθερία χώρου και φυσικά δεν εννοώ οριοθετικά. Σήμερα δε δίνουν στους νέους το χώρο να εκφραστούν. Σήμερα όμως με τη συγκεκριμένη εκδήλωσή μας κερδίζουμε αυτό το δικαίωμα και αποδεικνύουμε ότι όταν μας δίνεται ο χώρος εκφραζόμαστε και δημιουργούμε και ίσως και καλύτερα από τους μεγαλύτερους.
Ο δεύτερος λόγος που με κάνει χαρούμενο σήμερα είναι η παρουσία των κυρίων κυρίων επισήμων της πρώτης σειράς που αποδεικνύει περίτρανα ότι μας υπολογίζουν, ότι θέλουν να μας ακούσουν και ότι μας δίνουν το δικαίωμα της έκφρασης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν για αυτή την εκδήλωση, σε όλους τους επισήμους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, στους Προέδρους των ΤΟΣΥΝ που παρεβρέθησαν, ιδιαίτερα την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του ΤΟΣΥΝ Αγίου Δημητρίου, μα πάνω απ' όλα σε όλους εσάς τους νέους που αγκαλιάσατε και στηρίξατε αυτή την προσπάθεια και προτιμήσατε να είστε εδώ κοντά μας και να συζητάμε όλοι μαζί παρά τη μεγάλη πρόκληση ενός όμορφου, ηλιόλουστου Σαββατιάτικου καφέ.
Κλείνοντας πρέπει να πω και κάτι τελευταίο. Σήμερα κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της συνεργασίας. Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί με όλα τα ΤΟΣΥΝ, μαζί, με απόλυτη αρμονία και με πλήρη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και επιτύχαμε το σημερινό αποτέλεσμα. Νιώθω ότι σήμερα προσφέρουμε κάτι θετικό στους νέους. Μέσα απ' την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρετισμό συμπαράστασης στην ημερίδα των νέων απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Ελευθέριος Μπούλιας.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις-τοποθετήσεις των ομιλητών εκπροσώπων των ΤΟΣΥΝ:
Συγκεκριμένα από το Δήμο Γλυφάδας ο Πρόεδρος κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης ανέπτυξε το θέμα "Το περιβάλλον με τη ματιά ενός νέου", από το Δήμο Νέου Ψυχικού ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Δελακουρίδης το θέμα "Περιβάλλον και Πανεπιστήμιο", ο κ. Ηλίας Παπαλάιος Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Ιτέας παρουσίασε εργασία με θέμα "Περιβάλλον-προβλήματα-λύσεις-αναλύσεις, η κ. Μαρία  Πετράκη Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Αργυρούπολης μίλησε για τις "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", η κ. Βασιλική Μητρομάρα μέλος του ΤΟΣΥΝ Αμαρουσίου ανέπτυξε το θέμα "Περιβαλλοντικές προσεγγίσεις" και τέλος ο Γραμματέας του ΤΟΣΥΝ Καλλιθέας κ. Ιωάννης Χρυσανθακόπουλος ανέλυσε το θέμα "Οι νέοι στο περιβάλλον του τόπου τους". 
Ακούστηκαν θέσεις και ποικίλες απόψεις που αφορούν στο σύγχρονο περιβάλλον και προτάσεις για την προάσπιση και προστασία του μέσα από καινοτόμες τεχνικές όπως η αειφόρος ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κατασκευή πράσινων ταρατσών (κυρίως στα δημόσια κτίρια). Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κομμάτι της ανακύκλωσης, της δενδροφύτευσης, της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τονίστηκε στις εισηγήσεις των νέων είναι η επιτακτική ανάγκη άμεσης δημιουργίας ξεχωριστού και αυτόνομου Υπουργείο Περιβάλλοντος που σκοπό θα έχει την αποκλειστική και εντατική μέριμνα για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Επιθυμία των μελών του ΤΟΣΥΝ Αγίου Δημητρίου είναι η συνέχιση παρόμοιων πρωτοβουλιών με σημείο αναφοράς το Δημαρχείο της πόλης μας και την καθιέρωσή τους ως θεσμό.
Κλείνοντας, οι νέοι από τα επτά ΤΟΣΥΝ έδωσαν την υπόσχεση της έμπρακτης συνέχειας και συνεργασίας στο μέλλον για παρόμοια και εξίσου σημαντικά θέματα που θα έχουν γνώμονα και αποκλειστικό αποδέκτη τη νέα γενιά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν