Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική Δ.Σ - ΝΕΩΝ ΑΡΘΡΑ Η νεολαία μάς πάει μπροστά…

Η νεολαία μάς πάει μπροστά…

E-mail Εκτύπωση

Σύμφωνα με το νόμο 3443/27.02.2006(Ά ΦΕΚ 41) αρχικά, συστήθηκαν σε όλους τους δήμους της επικράτειας τα τοπικά συμβούλια νέων.

Γράφει ο Δ. Τριανταλής

Πρόκειται για θεσμό ευρωπαϊκής προελεύσεως. Έτσι, και ο δήμος Αγίου Δημητρίου εδώ περίπου κι ενάμιση χρόνο έχει αποκτήσει το δικό του τοπικό συμβούλιο νέων, θεσμικό και πολιτικό όργανο. Το ΤΟΣΥΝ αποτελεί το τοπικού χαρακτήρα όργανο, μέσω του οποίου και δια συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών λαμβάνονται αποφάσεις για την υλοποίηση δράσεων όσον αφορά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία στα πλαίσια κάθε δήμου. Τονώνει τη νεανική έκφραση, αναδεικνύει το νεανικό δυναμικό και συσπειρώνει τη νεολαία υπό το μανδύα του. Η νεολαία αποκτά κοινό σημείο αναφοράς, διότι το ΤΟΣΥΝ συνιστά την πλατφόρμα μεταφοράς των αιτημάτων της νεολαίας στο δημοτικό συμβούλιο ή τη δημοτική αρχή. Όργανα των Τοπικών Συμβουλίων Νέων είναι η Συνέλευση, το Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου. Το ΤΟΣΥΝ έχει συστήσει επιπλέον Επιτροπές, στα πλαίσια των οποίων ομάδες νέων εργάζονται για την προώθηση δράσεων σχετικών με την ευρύτερη ατζέντα θεμάτων ενός ΤΟΣΥΝ. Οι Επιτροπές καλύπτουν πολλούς τομείς και με αυτόν τον τρόπο έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Επιτροπή Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Επιτροπή Παιδείας και Σχολείων, Επιτροπή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Επιτροπή Αθλητισμού.
Η φιλοσοφία του Πολιτιστικού Οργανισμού περιελάμβανε και φέτος την ανάδειξη της νεολαίας της τοπικής κοινωνίας με την ένταξή της σε προγράμματα εκδηλώσεων. Με τη διήμερη συμμετοχή (17-18/9) στο Πολιτιστικό Φθινόπωρο 2009, το ΤΟΣΥΝ πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ιδιαίτερη πολιτιστική απόχρωση, οικολογική αποστολή και πολλά κοινωνικά μηνύματα (δενδροφύτευση, νεανικό σχολικό θεατρικό, skate, αντισυμβατικές μορφές τέχνης, τοπικά μουσικά συγκροτήματα). Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις τις, εφαρμόζοντας επαρκώς το πρόγραμμά της, μετά την επιτυχημένη ημερίδα της για την οικολογία τον Απρίλιο, καθώς η αποψινή βραδιά διοργανώνεται έπειτα από δική της πρόταση κι είναι επακόλουθο του αιτήματος της προσφοράς στο περιβάλλον (με τη σημερινή δενδροφύτευση), αλλά και στον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια (με το θεατρικό). Με την αυριανή δε ημέρα κλείνει αυτό το mini φεστιβάλ εκδηλώσεων από το ΤΟΣΥΝ, στη διεξαγωγή των οποίων συνέβαλαν τα μέγιστα οι φορείς κι οι υπηρεσίες του δήμου, τους οποίους κι ευχαριστούμε.
Ορισμένες από τις δράσεις που πραγματοποίησε το ΤΟΣΥΝ στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του είναι οι ακόλουθες: δωρεές σε κοινωφελείς οργανισμούς, αιμοδοσία, ποδηλατικός γύρος, καθαρισμός του ρέματος, διαδημοτική οικολογική ημερίδα με άλλα ΤΟΣΥΝ για σύγχρονα οικουμενικά και τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα, ημερίδα για την ανεργία με εταιρείες δανεισμού εργασίας, συμμετοχή στο περσινό, αλλά και στο φετινό Πολιτιστικό Φθινόπωρο με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραχώρηση στήλης στον τοπικό τύπο για τα μέλη και τους φίλους του ΤΟΣΥΝ, μουσικές συναυλίες, χοροεσπερίδες, συναντήσεις με φορείς και σωματεία, ανοιχτά δημοτικά συμβούλια νέων. Οι μελλοντικές φιλοδοξίες του ΤΟΣΥΝ αυξάνονται για την κατάρτιση περισσοτέρων δράσεων, οι σχετικές απόπειρες των οποίων έχουν ήδη αρχίσει π.χ. εκπαιδευτικά συνέδρια, έκδοση έντυπου μέσου ενημέρωσης, διαδικτυακή εξυπηρέτηση των νέων, εκστρατεία ενημέρωσης για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του δήμου που αφορούν στους νέους. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις μελλοντικές δράσεις του ΤΟΣΥΝ θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου.
Οι κατακτήσεις αυτές είναι θεμελιώδεις για ένα θεσμό που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυώδη κατάσταση. Τα βήματα που κάνουμε ως τοπικό συμβούλιο νέων είναι ισχυρά και διαμορφώνουν τη δυναμική μας, κατατάσσοντάς μας στα πιο ενεργά ΤΟΣΥΝ του λεκανοπεδίου κι όχι μόνο. Πρέπει όμως στις τάξεις του ΤΟΣΥΝ να προσχωρήσουν περισσότεροι νέοι με διάθεση και φαντασία. Η συσπείρωση της νεολαίας κρίνεται αναγκαία για τη μεταφορά της φωνής της στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Πρέπει ακόμη το ΤΟΣΥΝ να οργανωθεί πιο αυστηρά σε διοικητικό, λειτουργικό και υλικοτεχνικό επίπεδο. Με αυτές τις βελτιώσεις το ΤΟΣΥΝ θα σταθεροποιήσει την ήδη κεκτημένη δυναμική κι αποτελεσματική παρουσία του. Με πιο πολλούς νέους το ΤΟΣΥΝ θα επισφραγίσει την ήδη θετική δραστηριότητά του στον Άγιο Δημήτριο. Τα κοινά χρειάζονται ταλέντο, πλουραλισμό, γνώση κι επίγνωση. Ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους είχε γράψει πως όχι μόνον αδιάφορο, αλλά αχρείο θεωρούμε αυτόν που δε συμμετέχει στα κοινά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 114 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν