Καλώς ήλθατε στον Ενεργό Δημότη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
    
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ "Ψαράδες και Χελώνες".

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ "Ψαράδες και Χελώνες".

E-mail Εκτύπωση

Το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE-Φύση «Ψαράδες και Χελώνες» που ολοκλήρωσε, με επιτυχία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ το 2007 επελέγη ως ένα από τα «Καλλίτερα Προγράμματα» (Best Projects) στην Ευρώπη κατά τη νέα διαδικασία που εφαρμόζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πράγματι το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ (LIFE02 NAT/GR/008500) αποτέλεσε μια σημαντική καινοτομία σε μεσογειακό επίπεδο, αφού ασχολήθηκε με την αλληλεπίδραση των θαλάσσιων χελωνών και της αλιείας. Οι χελώνες σε αναζήτηση τροφής πιάνονται συχνά σε αγκίστρια και δίχτυα ψαράδων. Αυτό προκαλεί πολλές φορές το θάνατο ή τον τραυματισμό της χελώνας και συνήθως ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία.
Με το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτήθηκε κατά 60% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγιναν οι παρακάτω κύριες δράσεις:
• Επεκτάθηκε και βελτιώθηκε το Κέντρο Διάσωσης που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1994 στη Γλυφάδα Αττικής, σε συνεργασία με τον ομώνυμο Δήμο. Εγκαταστάθηκαν νέες δεξαμενές, καθώς και αντλίες και φίλτρα για μόνιμη κυκλοφορία θαλασσινού νερού.
• Αναπτύχθηκε περαιτέρω το Δίκτυο Διάσωσης, μέσω του οποίου αναφέρονται στο Κέντρο οι τραυματισμένες και νεκρές χελώνες που εντοπίζονται σε όλη τη χώρα. Στο Δίκτυο μετέχουν οι λιμενικές υπηρεσίες της χώρας καθώς και σύλλογοι αλιέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιδιώτες. Οι τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης για περίθαλψη.
• Έγιναν σημαντικές συνεργασίες με Συλλόγους Αλιέων (υπογράφηκαν 45 μνημόνια συνεργασίας), με σκοπό την κατανόηση των προβλημάτων των αλιέων αλλά και την ανάγκη προστασίας της χελώνας. Μια σημαντική καινοτομία ήταν η μελέτη και εφαρμογή μεθόδων για τη σωστή απελευθέρωση των χελωνών που πιάνονται σε διάφορους τύπους αλιευτικών εργαλείων, ώστε οι χελώνες αλλά και τα εργαλεία να υφίστανται τις λιγότερες δυνατές ζημιές.
• Ενισχύθηκε ιδιαίτερα η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών, τόσο σε περιοχές με αλιευτικά λιμάνια, όσο και στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, τις εγκαταστάσεις του οποίου επισκέπτονται πάνω από 15.000 παιδιά το χρόνο.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει το σημαντικό αυτό πρόγραμμα με τις δικές του πλέον δυνάμεις και ευχαριστεί θερμά τους ψαράδες, τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης, καθώς και τους πολίτες και εθελοντές που βοηθούν στη διάσωση των χελωνών και προσφέρουν αφιλοκερδώς τη βοήθειά τους.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ FORUM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Για άμεση ενημέρωση συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε στο Newsletter του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.

Αναζήτηση άρθρων

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 130 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γιορτάζουν